Poslanici traže da kraljica Elizabeta smanji troškove

Prema izveštaju britanskog Komiteta za javne troškove, finansijske rezerve kraljice su smanjene na rekodno niskih milion funti (1,2 miliona evra)

29. jan 2014

Poslanici britanskog parlamenta zatražili su od kraljevske porodice i kraljice Elizabete Druge da smanje troškove i da se ozbiljno počne da rešava pitanja mnoštvo zakasnelih radova na kraljevskom imanju.

Prema izveštaju britanskog Komiteta za javne troškove, finansijske rezerve kraljice su smanjene na rekodno niskih milion funti (1,2 miliona evra), pošto je kraljevska kuća imala deficit od 2,3 miliona funti 2012. i 2013. godine, što je procenjeno kao veoma mala cifra.

Predsedavajuća odborom Margaret Hodž je rekla da „postoji prostor da kraljevska kuća napravi više prihoda i smanji svoje troškove“.

Margaret Hodž je rekla da su velike sume novca neophodne za održavanje „nasleđa od nacionalnog značaja“ kao što je mauzolej Viktorije i Alberta u Londonu, koji čeka više od 18 godina da bude renoviran.

Radovi su takođe potrebni na Bakingemskoj palati, jer jedan od krovova prokišnjava, dok su neki bojleri stari više od 60 godina, a u palati ima i puno azbesta, navodi se u izveštaju Odbora i dodaje da i u dvorcu Vindsor treba menjati deo krova i vodovodne cevi.

„Kraljevska porodica treba ozbiljno da se pozabavi planovima kako će obaviti zaostale radove na održavanju“, ocenila je Margaret Hodž.

Neimenovani portparol Bakingemske palate izjavio je da je za kraljvevsku porodicu prioritet smanjenje troškova i održavanje imanja.

„Jedan od poslednjih radova održavanja je bila zamena dela olovnog krova kraljevske biblioteke Vindsora kao i obnova podruma Bakingemske palate“, dodao je portparol.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kuda?
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga