Poslanici Skupštine CG raspravljaju o rezoluciji o genocidu u Srebrenici: Da se zločinci ne kriju iza naroda

"Treba da nas zabrinu dešavanja u posljednjih 10 mjeseci"

09. jun 2021

Poslanici raspravljaju o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici koji su podnijeli poslanici Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.

Predstavnik predlagača Ervin Ibrahimović kazao je da Prijedlog rezolucije podrazumijeva, između ostalog, da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici jula 1995. godine desio genocid i da je ubijeno preko 8.000 Bošnjaka.

Takođe, tekst rezolucije predvidio je i da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

-Smatram da na osnovu pravosnažne presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde i na osnovu usvojenih rezolucija u Evropskom parlamentu ui Kongresu SAD-a, usvajanjem Rezolucije u ovom parlamentu Crna Gora će nedvosmisleno pokazati da joj je mjesto u društvu razvijenih demokratija – rekao je Ibrahimović.

Prema njegovim riječima, treba da nas zabrinu dešavanja u posljednjih 10 mjeseci.

-Pojačan je stepen, blago rečeno, multietničke i multivjerske distance. Zato smatram da će Rezolucija onemogući da se zločinci kriju iza naroda – poručio je Ibrahimović.

On je pozvao poslanike da jasno kažu da se desio genocid u Srebrenici.

-Glasanjem za Rezoluciju napravićemo korak ka onim vrijednostima kojima, nadam se, svi mi stremimo i omogućiće dobrosusjedske odnose – naveo Ibrahimović.

Poslanik Demokratskog fronta DF Jovan Vučurović poručio je da poslanici tog političkog bloka neće glasati za Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, tvrdeći da je on usmjeren protiv srpskog naroda.

-Sadržaj ovog teksta je pokušaj satanizacije srpskog naroda. Ovo je samo nastravak politike bivšeg režima koja počiva i počivala je na čistoj mržnji prema srpskom narodu. Krajnja namjera ovakvih projekata je da se baš Srbi natjeraju da govore da ovaj teški zločin u Srebrenici nazovu genocidom. Onda je otvoren i put da se srpski narod proglasi genocidni narod. To poigravanje neće proći. Navikli smo na te smicalice. Naša istina su genocid u Jasenovcu, Prebilovci, Jadovno, Korićka jama, Velika, Piva, zidani most, “Oluja“, “Bljesak“ i tako dalje… To su naše istine i naše rane neprebolne i ne znam šta više vi hoćete od nas – smatra on.

Vučurović je rekao da osuđuje zločin u Srebrenici, ali očekuje da se, kako kaže, osudi i zločin nad Srbima.

Ne može se, ističe, vjerovati ni u dobre namjere onih koji su predložili rezoluciju.

-To su oni koji su bili protiv interesa srpskog naroda u svakoj prilici – dodao je Vučurović, dodajući da su ti poslanici podržali Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je prethodna vlast usvojila.

On smatra da se preko Tribunala u Hagu i ovakvih reziolucija vrši pritisak na srpski narod, a posebno na Republiku Srpsku.

-Opstaće i živjeće i srpski narod i Republika Srpska – poručio je Vučurović, zahtijevajući da se povuče Predlog rezolucije jer ona, kako kaže, predstavlja provokaciju.

Vučurović je izrazio žaljenje što predstavnici Vlade nijesu u parlamentu „kako bi narod koji je pobijedio 30. avgusta mogao da procijeni i imao jasnu sliku o svima nama“.

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović kazao je da ne zna čemu služi nova inicijativa opozicije, ako nije za raspirivanje novih podjela i tenzija.

-Srebrenica i drugi zločini nad Muslimanima, Srbima, Crnogorcima, Albancima, Hrvata jedna je od strašnih posljedica bezumne politike devedesetih. Super ste ovo smislili, da iz podjela nikad ne izađemo – rekao je Bogdanović.

On je poručio da se klanjao i da će se klanjati svim žrtvana, a nikad zločincima i onima koji te zločine oživljavaju za glas, ili dva.

-Ukoliko predlagač besmislenom pravnom formulacijom pokušava da etiketira bilo koji narod kao zločinački našu ruke nećete gledati, ali pijetet prema svim žrtvama u bivšoj Jugoslaviji ćete uvijek gledati jer svoje mirotvorske pozicije ne mijenjamo za sitan politički profit. Ratničke pjesme ne pjevamo nad kostima, zločine ne slavimo, a teme koje podrazumijevaju suočavanje sa prošlošću gotovo uvijek prate krici zaklanih i spaljenih. Neka ti krici ječe u glavi svima onima koji pokušavaju da svoju političku agendu grade zloupotrebnom svih zločina u Jugoslaviji. Poruka svim građanima – ne dozvolite da profitirate na kricima ubijenih i spaljenih jer to dugoročno nikada nikom nije donijelo niti sreću, niti korist – poručio je Bogdanović.

Poslanik Pokreta za promjene PzP Branko Radulović poručio je Ibrahimoviću da je rezolucije o genocidima trebalo da spoji u jednu, kako bi se stalo na kraj podjelama.

-Ervine, hoću da glasam za rezoluciju u kojoj su sve Srebrenice koje su bile na ovim prostorima. Neću da glasam za političke stvari – naglasio je Radulović.

(Pobjeda)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Zrenjanin
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga