Poslanici opozicije: Uslov svih uslova je smena Maje Gojković

"Unizila rad parlamenta i pretvorila ga u protezu izvršne vlasti"

05. mar 2019

Poslanici dela opozicije koji bojkotuju Skupštinu Srbije ponovo su danas zatražili ostavku predsednice parlamenta Maje Gojković jer je urušila tu instituciju u kojoj više nema debate i u kojoj se ne poštuju osnovna demokratska načela.

Oni su ispred Doma Narodne skupštine raširili transparent „Jedan od pet miliona“ čime su poručili građanima koji protestuju širom Srbije protiv aktuelne vlasti da u parlamentu imaju svoje predstavnike.

Poslanici Demokratske stranke, Dveri, Socijaldemokratske stranke, Narodne stranke i samostalni poslanici najavili su da će održavati u skupštinskom holu konferencije na kojima će postavljati poslanička pitanja, izjašnjavati se o tačkama koje su na dnevnom redu tekuće sednice i davati predloge za dopunu dnevnog reda.

Poslanica Pokreta za spas Srbije Sanda Rašković Ivić rekla je novinarima u skupštini da je Maja Gojković pred početak današnjeg prolećenog zasedanja organizovala kolegijum, ali da poslanici koji bojkotuju parlament kolegijumu nisu prisustvovali i da ne pristaju na „mrvice demokratije“.

„Danas čujemo neke vesti sa kolegijuma da je Gojković spremna da nas pusti da pričamo o našim amandmanima, da se možda čak i usvoji neki od naših predloga, ali ta neka nagla ofanziva demokratije i šarma je prosto neverovatna i mislim da je ona rezultat straha da su stvari počele ozbiljno da se krune“, kazala je Rakoviš Ivić.

Ona je podsetila da su poslanici opozicije i pre dve godine zatražili da se raspravlja o ostavci Maje Gojković, ali da njihov predlog nije usvojen.

„Ona je unizila rad parlamenta i pretvorila ga u protezu izvršne vlasti„, ocenila je Rašković Ivić.

Poslanik Demokratske stranke Goran Ćirić rekao je da ne veruje da će Gojković promeniti svoj način ponašanja i odnos prema opoziciji.

„Puno je razloga zašto ne možemo da verujemo da će promeniti svoj način i odnos prema poslanicima opozicije, jer su očigledni dvostruki standardi prema poslanicima opozicije i vlasti“, istakao je Ćirić.

Poslanik Socijaldemorkatske stranke Marko Đurišić kazao je da se pet godina na isti način upravlja parlamentom, što je dovelo do toga da nema parlamentarne debate, dok je samostalni poslanik Jovan Jovanović ocenio da deo opozicije više ne želi da učestvuje u urušavanju institucija, jer nemaju pravo da daju „privid normalnosti države“.

„Mi nemamo pravo da dajemo neku vrstu infuzije nedemokratskom režimu“, kazao je Jovan Jovanović iz Kluba samostalnih poslanika.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga