MP i DZVM protestuju jer na Pravnom fakultetu nema prijemnog na manjinskim jezicima

Neka SVM umesto diskriminacije drugačije mislećih učini nešto kao partner SNS-a

06. jul 2016

Pokrajinski poslanici liste Mađarskog pokreta i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara protestovali su zbog toga što na Pravnom fakultetu u Novom Sadu ni ove godine nije omogućeno polaganje prijemnog ispita na maternjem jeziku.

U zajedničkom saopštenju koje su potpisali Tamaš Korhec i Aron Čonka od Skupštine Vojvodine i nove Pokrajinske vlade se zahteva da primene pravne norme na tom fakultetu. Poslanici su naglasili da postoji važeća pokrajinska odluka, kao i sudsko rešenje i da su ostali fakulteti psotupili u skladu s tim, a da je jedino Pravni fakultet izuzetak.

U saopštenju, koje je preneo portal Vajdasag Ma, odaje se priznanje Savezu mađarskih učenika Vojvodine na hrabroj borbi za prijemni na maternjem jeziku i podseća na obećanje tadašnjeg i sadašnjeg pokrajinskog sekretara Mihalja Njilaša iz Saveza vojvođanskih Mađara iz 2015. da će problem biti rešen na zadovoljavajući način.

„Očekujemo od SVM-a, kao koalicionog partnera SNS-a da umesto diskriminacije Mađara koji drugačije razmišljaju, učini brze, efikasne i konkretne korake, pa da i time dokaže da je učeće SVM-a u koaliciji s ciljem ostvarivanja interesa zajednice“, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga