- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Poslanici mađarske opozicije izbačeni iz državne televizije

Pripadnici obezbjeđenja izbacili su dvojicu nezavisnih poslanika iz zgrade mađarske državne televizije nakon što su pokušali da pročitaju peticiju, dan nakon što je policija ispalila suzavac na demonstrante u Budimpešti.

Dva poslanika bila su među desetak članova parlamenta koji su proveli noć u zgradi državne televizije u okviru demonstracija protiv politike mađarskog premijera Viktora Orbana.

U peticiji su navedeni zahtjevi sa jučerašnjeg protesta, među kojima su poziv na povlačenje novog zakona o radu, nezavisnost javnih medija i sudova i pridruživanje Mađarske kancelariji tužilaštva EU.

Na internetu su emitovani snimci na kojima se pripadnici obezbjeđenja guraju sa dva poslanika i potiskuju ih napolje iz zgrade. Ostali poslanici nastavili su protest u zgradi televizije.

U nedjelju je oko 10.000 demonstranata učestvovalo u protestu pod nazivom „Srećan Božić, gospodine premijeru“. To je bio četvrti i do sada najveći skup u posljednjih sedam dana protiv, kako kažu demonstranti, sve izraženije autoritarne Orbanove vladavine.

Protestna šetnja je bila uglavnom mirna dok policija nije upotrijebila suzavac ispred zgrade televizije u nedjelju kasno uveče.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!