Poslanici LSV podneli Rezoluciju o Vojvodini i Zakon o finansiranju Vojvodine

"Građani Vojvodine traže promenu Ustava kako bi postavili osnove za izgradnju Srbije kao savremene demokratske države, kako bi se vlast decentralizovala i Vojvodina ostvarila punu autonomiju"

22. feb 2019

Republički poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) predali su u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije o Vojvodini i Predlog zakona o finansiranju AP Vojvodine u kojima se između ostalog zahteva promena Ustava, saopštila je danas ta stranka.

Namera Rezolucije je da podvuče neotuđivo pravo građana Vojvodine da ravnopravno sa građanima cele Srbije odlučuju o svom položaju, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da se u Rezoluciji, pored ostalog, kaže da građani Vojvodine traže promenu Ustava kako bi postavili osnove za izgradnju Srbije kao savremene demokratske države, kako bi se vlast decentralizovala i Vojvodina ostvarila punu autonomiju.

Oni, takođe, traže i decentralizaciju kroz jačanje lokalnih samouprava i srednjeg nivoa vlasti, prihvatanje evropskih vrednosti, miroljubivu spoljnu politiku, piše u saopštenju.

Objašnjava se da je rok za regulisanje pitanja finansiranja nadležnosti Vojvodine istekao 31. decembra 2008. godine, pa su poslanici LSV-a Nenad Čanak, Olena Papuga i Nada Lazić zatražili  da Skupština Srbije o ovim dokumentima raspravlja po hitnom postupku i izrazili očekivanje da će se ova dva dokumenta naći na jednoj od sednica redovnog zasedanja u martu mesecu.

Kako je navedeno u obrazloženju Predloga zakona o finansiranju Vojvodine, razlozi za njegovo donošenje su sadržani u potrebi da se realizuje odredba člana 184. Ustava kojom je definisano da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Srbije, da se tri sedmine budžeta Vojvodine koriste za finansiranje kapitalnih rashoda, da Vojvodina ima izvorne prihode kojima finansira svoje nadležnosti i da se zakonom utvrđuju vrste i visina izvornih prihoda, kao i učešće u delu prihoda Srbije.

Predloženim zakonom predviđa se i formiranje Poreske uprave Vojvodine, kao deo poreskog sistema Srbije, navodi se u saopštenju.

“Budući da zakon do sada nije donet, budžet Vojvodine svih ovih godina nije imao i nema stabilne, sigurne, dovoljne i predvidive izvore finansiranja, nego je njegovo finansiranje uglavnom predmet političkih pregovaranja, iz čega proizlazi nemogućnost sprovođenja ustavne odredbe da se tri sedmine budžeta Vojvodine koristi za finansiranje kapitalnih rashoda”, piše u saopštenju.

Dodaje se da predložena Rezolucija treba da obezbedi da Vojvodina nikada ne bude svedena na položaj regiona kome će centralna vlast prenositi prava i dužnosti po nahođenju aktuelne političke većine.

“Rezolucijom je predviđeno i da će Srbija kontinuirano raditi na tome da obezbedi Vojvodini vraćanje najvećeg dela javnih prihoda koji se na njenoj teritoriji uberu – u skladu sa zakonom kojim će se urediti finansiranje Vojvodine. Osim toga, Srbija mora usmeriti sve svoje snage na smanjenje talasa iseljavanja mladih iz Vojvodine i na otvaranje perspektive mladima u njihovoj domovini”, naveo je LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga