Poslanici LSV podneli amandman protiv diskriminacije nacionalnih manjina

"Obezbediti pravo da se na sednicama Narodne skupštine obraćaju na svom maternjem jeziku"

09. jun 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da su narodni poslanici te stranke Skupštini Srbije podneli amandman na izmene Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kojim se onemogućava diskriminacija poslanika manjinskih zajednica u republičkom parlamentu.

„Amandman se odnosi na član 10. ovoga Zakona, koji predviđa da narodni poslanik, koji je pripadnik nacionalne manjine čiji broj u ukupnom stanovništvu Republike Srbije dostiže dva posto, ima pravo da se na sednicama Narodne skupštine obraća na svom maternjem jeziku“, navela je poslanica LSV Olena Papuga u saopštenju za javnost.

Ona je ocenila da je nedopustivo da zakonodavac na ovaj način diskriminiše pripadnike nacionalnih manjina i ograničava njihova prava.

„Zakonodavac je na ovaj način onemogućio Slovake, Hrvate, Rusine, Rome, Bugare, Rumune, Vlahe ili Makedonce da se Narodnoj skupštini obrate na svom maternjem jeziku“, ukazuje Papuga.

Pojasnila je da predlog poslanika LSV proširuje pravo na obraćanje narodnih poslanika na svom maternjem jeziku na sve one koji pripadaju nacionalnoj manjini koja ima formiran Nacionalni savet.

Papuga dodaje da bi se na taj način u potpunosti afirmisale i manje brojne nacionalne manjine, a ne samo one koje imaju većeg udela u ukupnom stanovništvu Republike Srbije.

LSV očekuje podršku ovom predlogu na sednici Narodne skupštine koja počinje sledeće nedelje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga