Poslanici LSV: Izmene zakona krše pravo nacionalnih manjina

Izmene i dopune zakona predviđaju da se dvojezična nastava izjednači sa nastavom na jeziku nacionalne zajednice

04. avg 2015

Republička poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga i poslanik te stranke u Skupštini Vojvodine Aleksandar Marton kritikovali su danas predložene izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, navodeći da se njima krši pravo nacionalnih manjina na obrazovanje na maternjem jeziku jer predviđaju da se dvojezična nastava izjednači sa nastavom na jeziku nacionalne zajednice.

Papuga i Marton su u zajedničkom saopštenju podsetili da je nastava na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini specifična i jedinstvena u svetu, kao i da se održava već 260 godina samo na toj teritoriji.

„Izjednačavanje dvojezične nastave sa nastavom na jezicima nacionalnih manjina, kako predlaže ministar Verbić, u Vojvodini bi dovelo do brzog gašenja nastave na maternjem jeziku“, upozorili su poslanici LSV.

Oni su ocenili i da se predloženim izmenama i dopunama izjednačava dvojezična nastava sa pravom nacionalnih manjina da se školuju na svom maternjem jeziku, što je u suprotnosti sa Ustavom Srbije i sa Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

Papuga i Marton su dodali i da nacionalne zajednice nemaju prosvetnog savetnika za pojedine modele nastave na jezicima nacionalnih manjina, te da LSV insistira da se oni imenuju do početka nove školske godine. Poslanici te stranke su pozdravili odluku o mogućnosti formiranja odeljenja sa brojem učenika manjim od 15, a ne manjim od pet, kao i očuvanje postojećih odeljenja sa brojem učenika manjim od 15.

„Komunikacija republičkih organa vlasti sa predstavniciam nacionalnih zajednica mora dostići nivo kakav postoji u Vojvodini. Samo tako će se iznaći najbolja rešenja u oblastima koje su od životnog značaja za pripadnike nacionalnih zajednica“, poručili su Papuga i Marton.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga