- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Poslanici EP i predstavnici SSP, DS i ZZS: Obnoviti dijalog o izbornim uslovima

Evropski poslanici iz redova Socijalista i demokrata (S&D) i predstavnici Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića pozvali su u zajedničkom saopštenju na obnavljanje međupartijskog dijaloga, uz posredovanje Evropskog parlamenta, što je pre moguće.

Kako saznaje portal European Western Balkans, na sastanku su učestvovali predsednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev, predsedavajuća delegacije EP za Srbiju Tanja Fajon, kao i evropski poslanici Kati Piri, Tonino Picula, Demetris Papadakis i Andreas Šider. Prisustvovali su i Dragan Đilas i Ljuban Panić iz Stranke slobode i pravde, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i potpredsednik Demokratske stranke Dejan Nikolić.

„U pogledu predstojećih izbora u Beogradu, i sledećih parlamentarnih izbora, u postpunosti podržavamo posvećenost Evropskog parlamenta da se ponovo uspostavi međupartijski dijalog sa parlamentom Srbije i političkim partijama u Srbiji, kao i poziciju komesara Olivera Varheljija da se Evropski parlament angažuje u međupartijskom dijalogu vlasti i opozicije“, stoji u saopštenju usvojenom nakon sastanka, a u koji je EWB imao uvid.

Varhelji je, u pismu upućenom opoziciji prošle nedelje, istakao da sve strane treba da nastave dijalog uz posredovanje Evropskog paralmenta i naglasio ključnu ulogu koju treba da igra opozicija.

U saopštenju se navodi da je prethodni angažman Evropskog parlamenta imao za cilj da se postigne izvestan napredak, ali zbog činjenice da se održao previše blizu izbornog dana i da je vlast bila u potpunosti odgovorna za primenu rezultata, izborni uslovi bili su i dalje nedovoljni da bi opozicija na njima učestvovala.

„Evropski parlament pokazao je posvećenost da se uspostave funkcionalna demokratija, vladavina prava i medijske slobode u Srbiji, kao preduslov za uspešnu integraciju države u Evropsku uniju, koja je trenutno ugrožena statusom Srbije kao “hibridnog režima”, izbori koji su za ishod imali nepostojanje parlamentarne opozicije i izostanak otvaranja novih poglavlja zbog nedostatka napretka u ključnim poglavljima 23 i 24″, navodi se u saopštenju.

Naglašava se da međupartijski dijalog treba da počne što je pre moguće.

„Trenutno stanje demokratije u Srbiji zahteva dubinski i otvoren proces sa verodostojnim rezultatima i mehanizmima za obavezivanje, kako bi sve političke partije učestvovale na sledećim izborima“, zaključuje se.

(European Western Balkans)

Podelite ovu stranicu!