Poslanici DS, LSV i SVM: Uhapsite nas sve

Država u kojoj se vlast smenjuje političkim progonom i hapšenjem, nije pravna država

12. dec 2014

Poslanici Skupštine AP Vojvodine iz poslaničkih grupa DS, LSV i SVM predali su danas zahtev specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću, u kojem traže da zaštiti poslanike vojvođanske skupštine od, kako kažu, političkog progona.

Četrdesetak poslanika danas oko 12 sati došlo je ispred Specijalnog suda gde je Radisavljeviću i predalo taj zahtev.

Kako je novinarima rekao potpredsednik pokrajinske skupštine Milivoj Vrebalov, država u kojoj se vlast, kako kaže smenjuje političkim progonom i hapšenjem, nije pravna država.

„Predali smo dopis tužiocu Miljku Radisavljeviću jer želimo da stane u odbranu ustavnog poretka i vladavine prava i zaustavi politički progon u Skupštini AP Vojvodine“, rekao je Vrebalov.

Prema njegovim rečima, vladajuća većina u vojvođanskom parlamentu nastaviće da zastupa interese građana Vojvodine i da čuva instituciju pokrajinske skupštine.

„Očekujem da će pročitati dopis i da će sprovesti naš apel, odnosno da će zaštiti poslanike i vladavinu prava u Srbiji“, naveo je Vrebalov.

skupstina vojvodinePotpredsednik vojvođanskog parlamenta Dušan Jakovljev objasnio je da su poslanici vladajuće većine u Vojvodini danas došli ispred Specijalnog suda jer je, kako tvrdi, pokušaj prekomponovanja vlasti u Vojvodini postao „krajnje brutalan“.

„Događaju se hapšenja, kamenuju se kuće i nudi da će im sud gledati kroz prste. I kad se neko usudi da to javno kaže, umesto da munjevitom brzinom nadležni organi reaguju vi od onih istih koji su mu to nudili dobijete njeg,ov psihološki profil gde se kaže da je on takva ličnost i da to može očekivati“, rekao je Jakovljev.

On je rekao da je uveren da će naići na pozitivan odgovor Radisavljevića i poručio da prisustvo vladajuće većine Skupštine Vojvodine ispred Specijalnog suda, pokazuje da nema krize vlasti u toj pokrajini.

Na pitanje novinara šta nameravaju da učine ukoliko im Radisavljević ne da pozitivan odgovor, Jakovljev je objasnio da su državne institucije jedina adresa na koju mogu da se obrate.

„Nemamo drugog načina nego da se obratimo institucijama. Ako ne bude odgovorio doći ćemo ponovo, a ako ovo ne bude prava adresa otići ćemo na drugu – u Skupštinu Srbije, zamolićemo predsednika Vlade i predsednicu Skupštine da nas prime. U pitanju je pokrajinski parlament koji mi, kao izabrani poslanici, moramo da očuvamo i njegovo dostojanstvo i efikasnost jer tako čuvamo Vojvodinu i Srbiju“, rekao je Jakovljev.

Šef poslaničke grupe SVM Šandor Egereši objasnio je novinarima da je Predsedništvo te stranke sinoć donelo odluku da prisustvuje današnjem protestu u znak solidarnosti sa šefom poslaničke grupe DS u vojvođanskom parlamentu Borislavom Novakovićem koji je uhapšen 28. novembra.

„Novakovića lično poznajem 25 godina. On je skroman i častan čovek i zato verujem u njegovu nevinost“, rekao je Egereši.

On je dodao da pravna država treba da funkcioniše u Srbiji i poručio da želi da veruje u nezavisnost sudstva i tužilaštva i da to nije politički obračun sa neistomišljenicima.

DS je optužila juče predstavnike SNS i Treće Srbije iz Novog Sada da pod okriljem borbe protiv korupcije vrše progon političkih neistomišljenika.

Poslanik DS u vojvođanskom parlamentu Jovan Tišma izneo je optužbe protiv četiri člana SNS i Treće Srbije koji su mu, kako je rekao, prethodnih šest meseci predlagali prelazak u članstvo Treće Srbije da bi mu zauzvrat pomogli u sudskom postupku koji se vodi protiv njega.

(Fonet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga