Posao novinara najgori u 2013.

U obzir je uzeto nekoliko faktora, među kojima okruženje, plata i stres zbog posla

25. apr 2013

Kompanija „Career Cast“ rangirala je 200 zanimanja od najviše do najmanje poželjnih. Posao reportera u novinama proglašen je najgorim u 2013. godini.

Do ovakvog zaključka došlo se na osnovu analize podataka Zavoda za statistiku, Zavoda za zapošljavanje i službi za zaštitu na radu.

U obzir je uzeto nekoliko faktora, među kojima okruženje, plata i stres zbog posla.

„Poynter“ piše da se ova lista najlošijih ili najmanje poželjnih poslova pravi već 25 godina, a zanimanje novinara je tokom godina padalo prema dnu tabele, da bi sada dospelo na samo dno.

Razlozi zbog kojih posao reportera u novinama nije poželjan su sedeći: posao je loše plaćen, a uz to je izuzetno stresan. Stresan je jer novinar ima rokove koje mora da ispunjava, njegov posao je pod budnim okom cele javnosti, koja na osnovu njegovog izveštavanja formira svoje mišljenje o određenim pojavama i dešavanjima u društvu.

Novinari u principu nemaju radno vreme, čak i onda kada su slobodni uvek moraju biti na raspolaganju i spremni da izveštavaju. Pored toga, i u slobodno vreme moraju da prate sve šta se dešava kako bi bili informisani.

Osim toga, evidentno je da se iz godine u godinu zapošljava sve manje novinara. Za očekivati je da će potražnja za novinarima biti još i manja, naročito u štampanim medijima.

(B92)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga