Portugalska vlada pala zbog mjera štednje

Portugalski parlament odbacio je predložene ekonomske mjere i izglasao nepovjerenje Vladi Pedra Passosa Coelha

10. nov 2015

Samo šest tjedana nakon izbora, pala je manjinska Vlada portugalskog premijera Pedra Passosa Coelha pošto joj je u utorak izglasano nepovjerenje i odbačene predložene mjere štednje.

Portugalska vlada uspjela je dobiti samo 123 od ukupno 230 glasova na izjašnjavanju o prijedlogu Socijalističke stranke.

Socijalisti, marksistički Lijevi blok, komunistička partija i zeleni izglasali su nepovjerenje Passos Coelhovoj Vladi desnog centra i njegovom novom paketu ekonomskih mjera.

Lijevo orijentirane stranke osvojile su većinu zastupničkih mjesta na izborima održanim 4. listopada, no tada još nisu službeno oformile koaliciju.

Nakon toga su se uspjele složiti oko zajedničkog programa te su odbile Passos Coelhov plan, što znači da će aktualni premijer morati podnijeti ostavku.

Socijalisti dolaze na vlast

Promjenu Vlade morat će odobriti portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silvo, koji će najprije saslušati prijedloge stranačkih čelnika. Dotad Passos Coelho ostaje na vlasti.

EU i Međunarodni monetarni fond prije četiri godine spasili su Portugal od bankrota paketom pomoći u iznosu od 78 milijardi eura.

Passos Coelhova koalicija koja je potom uvela niz mjera štednje i reforme kako bi zemlja prevladala gospodarsku krizu izgubila je apsolutnu većinu u parlamentu na prošlomjesečnim izborima.

Pretpostavlja se da bi novi premijer trebao postati lider socijalista Antonio Costa, čija stranka očekuje podršku komunista i ljevičara, prenio je AP.

Oni su obećali da će ublažiti štednju, iako kritičari strahuju od povratka politike posuđivanja i trošenja.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga