Portugalci pesmom s prozora obeležili godišnjicu zbacivanja fašističke diktature

Socijalistički premijer Antonio Košta je na Tviteru napisao da "vanredno stanje ne suspenduje demokratiju"

25. apr 2020

Portugalci su danas proslavili 46. godišnjicu zbacivanja diktature „Revolucije karanfila“ pevajući na prozorima, jer ne mogu da se okupe zbog zabrane uvedene tokom pandemije korona virusa.

U 15.00 po lokalnom vremenu veliki broj ljudi je sa crvenim karanfilima u rukama pevao pesmu „Grandola Vila Morena“, simbol vojnog udara kojim je 25. aprila 1974. zbačena fašistička diktatura Antonija de Oliveire Salazara i istovremeno okočani kolonijalni ratovi, a potom i himnu države.

Salazar je Portugalom vladao 48 godina.

Poziv je prenet putem medija i društvenih mreža, a podržali su ga Udruženje 25. april, naslednik „pokreta kapetana“ koji je otvorio put ka demokratiji, kao i partije levice i gradske vlasti Lisabona.

„Malo je tužno što ne možemo da budemo na ulici, ali je trenutno prozor jedina moguća ulica“, rekla je Elisabet Figeiredo, profesorka univerzieta iz Aveira.

Prema njenim rečima, današnji dan određuje „sloboda da se izađe na ulicu i proslavi kraj tužne epohe portugalske istorije“.

Najviši državni zvaničnici su jutros u Parlamentu prisustvovali maloj ceremoniji, održanoj u skladu sa propisima o socijalnom distanciranju.

„U ovom izuzetnom vremenu bola, patnje, žalosti, razdvojenosti i zatvorenosti još je važnije da se pozivamo na otadžbinu, nezavisnost, Republiku, slobodu i demokratiju“, rekao je konzervativni predsednik Marselo Rebelo de Sousa.

Socijalistički premijer Antonio Košta je na Tviteru napisao da „vanredno stanje ne suspenduje demokratiju“.

Portugal u pandemiji za sada prolazi mnogo bolje od susedne Španije, s više od 23.000 zaraženih korona virusom i 880 preminulih.

(Beta, Foto: Wikimedia)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga