Portugal ukida 30.000 radnih mjesta

U televizijskom obraćanju naciji, premijer kazao da su ove nove mjere neophodne kako bi Portugal izbjegao još jedan plan za spašavanje

04. maj 2013

Premijer Portugala Pedro Passos Coelho saopćio je da planira povećanje starosne granice za penziju sa 65 na 66 godina i ukidanje oko 30.000 radnih mjesta u administraciji, s ciljem da uštedi 4,8 milijardi eura tokom naredne tri godine.

U televizijskom obraćanju naciji, Coelho je kazao da su ove nove mjere neophodne kako bi Portugal izbjegao još jedan plan za spašavanje.

Portugal je 2011. dobio 78 milijardi eura kako bi zemlja izašla iz krize nastale zbog visokih troškova, velikih dugova i slabog privrednog rasta, čime se našla pred bankrotom, podsjeća AP.

Povećanje poreza

Mnogi Portugalci za recesiju okrivljuju vladine mjere štednje i povećanje poreza već treću godinu zaredom.

Stopa nezaposlenosti u Portugalu iznosi 17,5 posto, a Vlada predviđa da će iduće godine dostići 18,5 posto, prenosi Tanjug.

Premijer Coelho je u aprilu pozvao na ozbiljnu sječu javne potrošnje nakon što je Ustavni sud kao neustavne odbacio mjere štednje.

Kao i mnoge zemlje u istoj nevolji, i od Lisabona Brisel traži da poštuje uvjete dogovorene u zamjenu za kredit spasa.

Portugalski Ustavni sud je odbacio nekoliko aspekata mjera štednje u okviru budžeta za 2013, koje se smatraju neophodnim da bi bilo ispunjeno obećanje Lisabona dato međunarodnim kreditorima.

Nezakonite mjere

Sud je neke od mjera proglasio nezakonitim, čime je Vladi uskratio blizu 1,2 milijarde eura očekivanih prihoda.

Reporterka Al Jazeere Jacky Rowland javila je da premijer želi smanjenjem troškova uštedjeti više od 750 miliona eura. „Fokusirat će se na obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu. Takva smanjenja su neizvodiva, osim ako se ograniče javne službe koje pružaju usluge običnim ljudima“, javila je Rowland.

„Jedna dobra vijest u svemu ovome jeste da je, iako se jedno vrijeme činilo kako Portugal neće uspjeti smanjiti budžet koliko je obećano, uprkos svim preprekama, Brisel uvjeren da će portugalska Vlada uspjeti pronaći alternativni način da uštedi sredstva i ispuni zadate ciljeve“, izvijestila je Rowland tada.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga