Portugal: Poslanici poništili veto predsednika

Istopolnim parovima uskoro će biti omogućeno usvajanje dece pošto su poslanici poništili veto predsednika, a parlament će takodje ukloniti i pojedina ograničenja prava na abortus

11. feb 2016

Istopolnim parovima u Portugalu uskoro će biti omogućeno usvajanje dece pošto su poslanici u parlamentu danas poništili veto predsednika, a parlament će takodje ukloniti i pojedina ograničenja prava na abortus.

Partije levog centra su većinom glasova u parlamentu Portugala obezbedile istopolnim parovima da dobiju ista prava na usvajanje kao i heteroseksualni parovi.

Parlament je najpre odobrio promenu u novembru, medjutim predsednik Anibal Kavako Silva je tu odluku blokirao u januaru, rekavši da je neophodna šira javna rasprava, kao i da nije dokazano da je to u najboljem interesu za decu.

Izmene Zakona o usvajanju odobrene su glasovima 137 poslanika, a odluku su podržali i pojedini članovi partija desnog centra. Većina od 116 glasova u parlamentu neophodna je da bi se poništio veto.

Glasovima 119 poslanika takodje su usvojene Izmene Zakona o abortusu, a promene se odnose na ukidanje obaveznog savetovanja i naknadu troškova medicinskih usluga za žene koje traže abortus u državnim zdravstvenim ustanovama.

Novi zakoni stupiće na snagu kasnije ovog meseca.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga