Portoriko želi proglasiti bankrot

Karipska država zatražila je od Washingtona dozvolu za proglašenje bankrota, budući da ne može otplaćivati dug

01. jula 2015

Grčka nije jedina zemlja kojoj večeras prijeti tehnički bankrot.

Karipska država Portoriko, koja je teritorijalno u sastavu Sjedinjenih Američkih Država, zatražila je od Washingtona dozvolu za proglašenje bankrota, budući da su suočeni sa nagomilanim dugom koji više ne mogu otplaćivati. Rok za plaćanje dijela tog duga, baš poput Grčke, istječe večeras u ponoć.

Portoriko ima rok do ponoći da vrati dio duga od 73 milijarde dolara, a to se neće desiti. Tamošnji guverner želi restrukturirati dug prema američkom bankrotnom pravilu, budući da se suočavaju sa nestašicom novca.

Kvalifikacija za bankrot

„Cilj bi bio postizanje moratorija po dogovoru sa vlasnicima obveznica, da bismo za nekoliko godina odgodili plaćanje duga, na način da koristimo taj novac za otplaćivanje duga i investiranje u Portoriko za stvaranje poslova i ubrzavanje ekonomije“, ističe Alejandro Garcia Padilla, guverner Portorika.

Portoriko je američka teritorija, ali nije kvalificiran za proglašavanje bankrota, jer nije grad poput Detroita. Izvještaj o njihovim finansijskim problemima govori da samo povećanje poreza i smanjenje potrošnje neće biti dovoljni.

Prema izvještaju, za probleme su krivi uklanjanje poreza za proizvođače, krah cijena nekretnina i recesija u SAD-u 2009. Tako je vanjski dug ove zemlje od 2000. do 2012. godine porastao sa 24 na 70 milijardi dolara.

Finansijska oluja

Uprkos problemima Portorika, glasnogovornik Bijele kuće u ponedjeljak je izjavio da ih SAD neće napustiti.

„Niko u administraciji niti u Washingtonu ne planira federalno napuštanje Portorika, ostajemo posvećeni radu sa tom zemljom i njihovim vođama, da bismo razmotrili ozbiljne izazove, finansijske izazove, koji trenutno muče političku zajednicu Portorika. Ministarstvo finansija je tokom posljednjih godinu-dvije pružalo stručnu pomoć zvaničnicima u Portoriku“, navodi Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće.

Finansijska oluja sprema se nad ovim karipskim otokom. Prema ustavu Portorika, ukoliko se zakasni sa plaćanjem međunarodnih obaveza, vlada nema pravo plaćati domaće servise, sve dok strani kreditori ne budu isplaćeni. To znači kolaps ekonomije.

Tri i po miliona građana ovog Komonvelta moglo bi se suočiti sa oštrim mjerama štednje poput masovnih otpuštanja radnika u državnim kompanijama, većim porezima na nekretnine, i suspenzijom minimalne plate, ukoliko se primjene preporuke izvještaja za restrukturiranje duga.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga