Portal o genocidu nad Bošnjacima – da se ne zaboravi

Svi materijali bit će dostupni na sajtu www.genocid.ba, koji će biti u funkciji od 11. jula

14. jan 2017

U Sarajevu je pokrenut projekt „Genocid nad Bošnjacima od 1992. do 1995. godine, izvršen u svrhu podjele Republike Bosne i Hercegovine i stvaranja ‘Velike Srbije'“. Pokrovitelji su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović. Riječ je, zapravo, o portalu koji će prikupljati svu dokumentaciju o počinjenim ratnim zločinima.

Film A bili su samo djeca dio je projekta „Genocid nad Bošnjacima“. Film o stradanju djece u opkoljenom Sarajevu obuhvata ispovijesti roditelja 1.600 ubijene djece, među kojima je i Fikret Grabovica. Njegova 11-godišnja kći Irma poginula je 1993. godine. Smatra da je projekt trebao biti pokrenut i ranije, radi budućih generacija.

„Mi smo ostali bez svojih najdražih bića i mi nikada ne bismo poželjeli da se to ikada bilo gdje dogodi, bilo kome“, kaže Grabovica.

I udruženje „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ dalo je doprinos projektu. Ustupili su izjave 12.500 Srebreničana koji su dali saglasnost da se u Potočarima ukopaju posmrtni ostaci njihovih najbližih ubijenih u genocidu.

Svjedočenja i dokumenti

„Pošto mi Bošnjaci brzo zaboravimo, taj projekat će podsjećati na sve što se dešavalo 1995. godine. Pošto mi majke nemamo dva života da možemo da podsjećamo, znači, taj sam projekat će podsjećati one koji zaborave“, rekla je Munira Subašić, predsjednica ovog udruženja.

Svi materijali bit će dostupni na sajtu genocid.ba. Bit će u funkciji od 11. jula, na dan genocida počinjenog u Srebrenici. Cilj je da svaka spekulacija bude oborena argumentom, kaže voditelj projekta.

„Naš projekat je obaveza prema nevino ubijenim ljudima da klikom u Australiji, Chicagu ili na bilo kojem meridijanu vidite kako su nevinog ubili, u Višegradu, u Zvorniku, u Prijedoru, u Vlasenici, da ne govorim u Srebrenici“, izjavio je Emir Hadžihafizbegović.

„Osim svjedočenja žrtava, u projektu su korišteni deseci hiljada političkih i vojno-policijskih dokumenata iz perioda 1992-95. Radi se o originalnim dokumentima Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti Univerziteta u Sarajevu“, izvještava iz Sarajeva Emir Skenderagić, reporter Al Jazeere.

Pomoć Instituta za istraživanje zločina
Institut je ustupio dokumentacionu građu za svaki lokalitet masovnih ili pojedinačnih ubistava, logora, silovanja ili grobnica. Kažu kako je to način da se suprotstavi posljednjoj fazi svakog genocida, a to je njegovo negiranje.

„Cilj faze negiranja jeste da se revizioniraju historijske činjenice. Mi smo svjedoci da se to danas događa, s vremenskom distancom, to postaje sve intenzivnije uz upotrebu suptilnijih metoda i formi“, navodi Meldijana Arnaut-Haseljić iz Instituta za istraživanje zločina.

Dodaje kako žele omogućiti i naučnoj i široj javnosti da se koristi dostupnim dokumentima. Kaže da se u njima istražuju i okolnosti koje su dovele do okrutnih i masovnih zločina u Bosni i Hercegovini.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga