Porodice gardista tužile državu Evropskom sudu u Strasbourgu

Nezavisna komisija došla je do zaključka da je na gardiste pucala treća osoba

13. mar 2020

Advokati porodica gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, koji su 5. oktobra 2004. pronađeni mrtvi u blizini vojnog objekta „Karaš“ na Topčideru, podnijeli su Evropskom sudu za ljudska prava predstavku kojom se žale na državu zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda Srbije iz 2013.

Tom odlukom Ustavni sud utvrdio je da je došlo do „povrede procesnopravnog aspekta prava na život iz Ustava“, pa je naložio tužilaštvu u Srbiji da „preduzme sve mjere kako bi se pretkrivični postupak u tom slučaju okončao u najkraćem roku“, ali tužilaštvo do danas nije otvorilo istragu nego je slučaj i dalje u predistražnoj fazi, prenosi Tanjug.

Država je, međutim, ispunila drugi dio naloga iz iste odluke Ustavnog suda i porodicama isplatila po 5.000 eura zbog neefikasne i nedjelotvorne istrage, navodi se.

Jedan od opunomoćenika porodica gardista, advokat Predrag Savić, rekao je za Tanjug da je predstavka protiv države Srbije Evropskom sudu podnesena zbog kršenja prava na život, garantiranog Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Ustavom Srbije, a zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda u dijelu koji se odnosi na provođenje efikasne i djelotvorne istrage.

„Od Evropskog suda smo tražili da utvrdi povredu Konvencije i da naloži državi da sprovede delotvornu istragu“, precizirao je Savić.

Ukazao je da su porodice ubijenih gardista već iscrpile sva pravna sredstva u domaćem sistemu, te da je posljednja instanca sud u Strasbourgu.

Očekuje da će se Evropski sud proglasiti nadležnim za taj slučaj i usvojiti predstavku.

Vještačenje FBI-a

Pretkrivični postupak protiv lica N. N. pokrenut je 2008. nakon što je vještačenjem američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) stavljena tačka na višegodišnje špekulacije jesu li gardisti ubijeni ili su se poubijali međusobno 5. oktobra 2004.

Odmah nakon pucnjave Vojska je izdala saopćenje da je Milovanović pucao na Jakovljevića i zatim počinio samoubistvo, a potom je vojno pravosuđe tvrdilo obrnuto, da je Jakovljević ubio Milovanovića i počinio samoubistvo.

Zbog sumnje u profesionalnost rada vojnih pravosudnih organa, Vijeće ministara SCG i Vrhovni savjet odbrane formirali su nezavisnu komisiju, koja je došla do zaključka da je na gardiste pucala treća osoba.

Izvještaj nezavisne komisije potvrdili su 2008. i forenzičari FBI-a.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga