Porodica ubila tri Pakistanke zbog kaljanja časti

Članovi porodice ubili su tri Pakistanke zbog toga što su, po oceni plemenskog saveta, počinile zločin časti

17. sep 2013

Jedna žena koja je pobegla od supruga da se preuda, kao i njena tetka i sestra koje su joj pomogle da pobegne, ubijene su ovog vikenda u selu Džavaki na severozapadu Pakistana blizu avganistanske granice, javile su pakistanske vlasti.

Selo Džavaki nalazi se na severozapadu Pakistana između gradova Pešavar i Kohat u poluautonomnoj plemenskoj oblasti. U toj oblasti ne primenjuje se državni krivični zakon, a pravdu sprovode plemenski saveti koji nameću običajno pravo u kome nema milosti u slučaju preljube.

Dvadesetdvogodišnja žena, poreklom iz južnog grada Karačija, udala se pre dve godine za jednog trgovca iz sela Džavaki, a onda se ovog proleća vratila kući u Karači uz pomoć tetke i sestre od tetke.

U Karačiju je upoznala drugog čoveka s kim je otišla u Svat, na severozapad zemlje. Muževljevo pleme je pronašlo i sazvalo plemenski savet sela Džavaki ovog vikenda. Plemenski savet je naložio da se te tri žene ubiju, što su sproveli članovi njihovih porodica i žene su već danas sahranjene, naveli su pakistanski zvaničnici.

„Ovo je slučaj zločina časti koji reguliše plemenska pravda u oblasti gde pakistanski krivični zakon nema nikakvu snagu“, rekao je jedan neimenovani zvaničnik.

U Pakistanu, gde se većina venčanja unapred dogovara, oko 1.000 žena ili maloletkinja ubijeno je 2011. zbog toga što su „osramotile“ svoju porodicu, prema podacima Nacionalne komisije za ljudska prava.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga