- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Porast nasilja nad LGBT populacijom

Fizičko nasilje nad pripadnicima LGBT populacije u Srbiji je u porastu, pa je broj prijavljenih slučajeva tokom 2011. bio za 30 odsto veći nego godinu dana ranije, navodi se u godišnjem izveštaju Gej strejt alijanse.

„Od 20 slučajeva koji se pominju u našem izveštaju, 15 se odnosi na fizičko nasilje, dok se ostali slučajevi odnose na diskriminaciju na radnom mestu ili u domenu socijalne zaštite“, naveo je predsednik Gej strejt alijanse Lazar Pavlović.

On je ukazao da je broj slučajeva nasilja nad LGBT osobama bio u porastu od trenutka kada je, prošle godine, najavljeno održavanje Parade ponosa, pa do njenog otkazivanja.

Pavlović je naveo da se od organizatora Parade ponosa očekuje da uskoro saopšte tačan dataum Parade ponosa, koja bi trebalo da se održi u oktobru, a očekuje se i ozbiljniji pristup u pripremama ove manifestacije.

„Ukoliko neko zaista ozbiljno misli da organizuje paradu, mora to da radi na mnogo ozbiljniji način, nego što je to rađeno prošle godine. Mislim i na saradnju državnih institucija, ali pre svega na pristup organizatora tom događaju“, kazao je Pavlović.

Gradonačelnik Dragan Đilas nije precizno odgovorio na novinarsko pitanje o tome da li će biti „Parade ponosa“.

„Potpuno je poražavajuće da posle sat i nešto objašnjenja šta je poenta ljudskih prava vi postavite ovakvo pitanje. Pozdravite puno vašeg urednika, ako je on to smislio, a ja pozdravljam vas, ako ste vi to smislili“, odgovorio je Đilas.

U izveštaju koji je danas predstavljen u Skupštini grada ukazuje se i na nešto efikasniji rad sudstva u procesima koji se tiču diskriminacije i napada na LGBT populaciju.

„U 2011. godini nešto je povećana dinamika održavanja ročišta i drugih sudskih radnji“, naveo je Pavlović, podsetivši da su donete dve važne presude zbog govora mržnje i diskriminacije protiv lista Press i gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića Palme.

Pavlović je ukaazao i na trend da žrtve nasilja i diskriminacije sve češće takve slučajeve prijavljuju policiji i na taj način se krozinstitucije izbore za svoja prava.

Ipak, u izveštaju Gej strejt alijanse ukazuje se i na to da je u Srbiji još prisutana visok stepen homofobije, kao i da je govor mržnje prisutan na društvenim mrežama i u javnim nastupima.

Današnjem predstavljanju godišnjeg izveštaja o pravima LGBT popolacije prisustvovali su i ministar za ljudska i manjinska prava Milan Marković, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, šef misije OEBS-a Dimitros Kipreos, američka ambasadorka Meri Vorlik, kao i zamenik ambasadora Velike Britanije u Beogradu Dejvid Mekfarlan.

Zajednički zaključak je da je Srbija dosta učinila kada je reč o zaštiti prava LGBT populacije, ali da u toj oblasti mora još da se radi. Pohvaljen je pravni i zakonski okvir koji je Srbija usvojila, ali kako se ocenjuje treba dodatno raditi na njegovoj primeni.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!