Porast incidenata iz mržnje posle pobede Trampa

Najveći porast zabeležen je u napadima na muslimane, delimično i zato što je Tramp naročito kritikovao Islam tokom kampanje

24. nov 2016

U prvih pet dana nakon što je Donald Tramp pobedio na američkim predsedničkim izborima, jedna nevladina organizacija je registrovala više od 400 incidenata „maltretiranja i zastrašivanja“ manjina, prenosi danas Rojters.

Pravni centar „Saudern poverti lo senter“ koji prati govor mržnje širom zemlje, proučavao je vesti, direktne izveštaje i komentare na društvenim mrežama i zaključio da su se učesnici mnogih incidenata „direktno pozivali na Trampovu kampanju i njene slogane“.

Druge organizacije za građanska prava su izvestile o porastu verbalnog i fizičkog zlostavljanja manjina, uključujući muslimane, crnce, građane latinoameričkog porekla, Jevreje, homoseksualce i imigrante širom zemlje od izbora 9. novembra.

Najveći porast zabeležen je u napadima na muslimane, delimično i zato što je Tramp naročito kritikovao Islam tokom kampanje.

FBI je 14. novemba saopštio da su zločini iz mržnje protiv muslimana 2015. godine dostigli najviši nivo za više od deset godina.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga