- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Popović: Program Saveza za Srbiju je desničarski

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović ocenio je danas da je program od 30 tačaka budućeg opozicionog Saveza za Srbiju, koji su objavili mediji, očigledno rezultat čudnog kompromisa i dokaz da stranke i pokrete u tom savezu povezuje samo borba protiv aktuelne vlasti.

„Tačke su uglavnom napisane opšte i toliko neutralno da većinu njih može da potpiše svaka stranka u Srbiji. S druge strane, u manjem broju tačaka u kojima postoji vrednosni stav – on je jasno desničarski (rešavanje pitanja Kosova unutar postojećih ustavnih rešenja u Srbiji, isticanje Republike Srpske, pozivanje na zaštitu ćirilice). Ni na jednom mestu ne pominju se izrazi poput: ljudska prava, Evropska unija, Vojvodina, LGBT, sekularna država, suočavanje sa prošlošću…“, rekao je Popović agenciji Beta.

Popović je naveo da u programu nema reči ni o odnosu prema NATO i Rusiji, kao i susednim državama.

„Dokument je očigledno rezultat čudnog kompromisa u kom su levičarske stranke pristale da sve vrednosti za koje se zalažu budu prećutane ili odbačene, a konzervativne stranke su uspele da ubace bar nekoliko svojih stavova, čime se pokazuje koja strana ima primat u Savezu. Moguće je da je ovo dovoljno za onaj mali deo birača, otprilike zbir glasova Vuka Jeremića i Boška Obradovića na predsedničkim izborima, koji naginje konzervativnim strankama“, dodao je on.

Popović je, međutim, ocenio da su za ostale birače, za koje procenjuje da su većina u opozicionom biračkom telu, tih 30 tačaka samo potvrda da tako koncipiran Savez za Srbiju nije odgovor na postojeće probleme države i društva u Srbiji.

„Čini mi se da je greška u samoj metodologiji gde pet-šest ljudi sedi mesecima iza zatvorenih vrata i dogovara se o programu bez konsultovanja svojih članova i simpatizera širom Srbije. Već ta metodologija šalje ljudima poruku da nećemo dobiti ništa novo niti stvarno drugačije. A onda je gotovo svejedno šta piše u nekakvom dokumentu, kako god on bio nazvan“, ocenio je on.

Opozicioni Savez sa Srbiju odredio je 30 tačaka programa među kojima su protivljenje referendumu za rešenje pitanja Kosova i dobijanju stolice u Ujedinjenim nacijama, kao i stvaranje uslova za fer i poštene izbore, prenosi danas „Nedeljnik“.

Savez za Srbiju, kako piše list, ušao je u završnu fazu formiranja, pa su tako utvrđeni strateški pravci delovanja.

Prema navodima lista, utvrđeno je da će se Savez zalagati za izgradnju demokratskog, uređenog i pravednog društva i vladavine prava po najvišim evropskim standardima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!