Popov: Za međuparlamentarnu saradnju na Balkanu

Prema rečima kopredsednika Igmanske inicijative Aleksandra Popova, ta saradnja bi se odnosila na oblasti evropskih integracija, zaštite životne sredine i bezbednosti

24. mar 2011

Kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov založio se danas za uspostavljanje stalnih interparlamentarnih veza između Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.
Popov je na predstavljanju nordijskog modela saradnje između država u Skupštini Vojvodine rekao da Igmanska inicijativa ima načelnu podršku predsednika četiri balkanske države, kao i predsednika parlamenata tih država za uspostavljanje takvih veza.
Prema njegovim rečima, ta saradnja bi se odnosila na oblasti evropskih integracija, zaštite životne sredine i bezbednosti.
Popov je ocenio da u odnosima između četiri države postoje brojna otvorena pitanja, poput pitanja granica, izbeglica, ratnih zločina, sukcesije, statusnih i imovinskih problema građana.
Naveo je da se modelima rešavanja tih pitanja bavi ekspertska grupa Igmanske inicijative, za šta je dobila podršku šefova država.
On je za oktobar mesec najavio novi skup u organizacij Igmanske inicijative, kojem će prisustvovati predsednici četiri države i evropski komesar Štefan File.
Ambasadori Finske, Danske i Švedske na današnjem skupu predstavili su nordijski model saradnje, koji se, pored tri navedene države, odnosi i na Norvešku.
Potpredsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević kazala je da je Skupština Vojvodine svoju spremnost za saradnju sa regionima iz susednih država izrazila odmah  nakon pada Miloševićevog režima, kada je uspostavljena saradnja sa dve hrvatske županije, Istarskom i Vukovarsko-sremskom.
Današnji skup počeo je minutom ćutanja u znak sećanja na predsednika Saveta Igmanske inicijative Živorada Kovačevića, koji je juče umro u Beogradu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga