Popov: Voz deo kampanje za predsedničke izbore u Srbiji

"Bila je to pogrešna procena onih koji su hteli političke poene"

16. jan 2017

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je danas da je očigledno da je organizovanje putovanja voza na liniji Beograd-Kosovska Mitrovica deo predsedničke kampanje i da je izabran loš momenat za slanje voza na Kosovo.

Popov je agenciji Beta rekao da su zvaničnici Srbije mogli da pretpostave šta će biti sa njim i da su mogli da izaberu drugi momenat za njegovo slanje.

„Ovako šaren je iziritirao i doveo do ivice sukoba. Bila je to pogrešna procena onih koji su hteli političke poene“, rekao je Popov i dodao da je slanje voza, uz reakciju zvaničnika Srbije, dodatno zakomplikovale odnose u regionu koji je, kako kaže, prepun zapaljivog materijala.

Popov je rekao da će tokom ove godine biti mnogo izazova u regionu, kao i da ne vidi ko bi od političara u Srbiji i regionu „stao na loptu“ kako bi se situaciju smirila i stvorila amortizovana sredina.

Ocenio je da izbori u regionu i obeležavanje godišnjica – Oluje, Srebrenice, kao i Dan Republike Srpske jesu faktori koji utiču na nestabilnost u regionu u kojem su već komplikovani odnosi dodatno komplikuju.

Kako je rekao, nestabilnosti na međuanrodnoj sceni i kriza Evropske unije inicirana ekonomskom i migrantskom krizom preliva se i na region koji je prepušten sam sebi i dogovoru velikih sila.

Iz Beograda je u subotu posle skoro dve decenije krenuo voz za Kosovsku Mitrovicu, ali se ta kompozicija posle četvoročasovnog zadržavanja u Raški vratila u Beograd. Na vozu je ispisano na dvadesetak jezika „Kosovo je Srbija“, a ukrašen je freskama iz srpskih manastira koji su pod zaštitom Uneska.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga