Popov: Vojvodina od lokomotive spala na poslednji vagon

Nije problem u tome da svi delovi zemlje treba da imaju jednake šanse za razvoj već se radi o stečenim pravima Vojvodine koja se moraju poštovati

24. avg 2012

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da je Vojvodina „od lokomotive razvoja Srbije spala na nivo nerazvijenog regiona”.

– Istina je da Vojvodina poslednje dve decenije zaostaje u odnosu na druge delove zemlje – istakao je Popov u izjavi za „Dnevnik”. – Vojvodina se danas, nažalost, kvalifikuje kao nerazvijeni region, i to s najvišom stopom nezaposlenosti u odnosu na sve druge delove zemlje, izuzev južne Srbije. A činjenica je i da je jedino grad Beograd prednjačio u razvoju u odnosu na sve druge regione, tako da apsolutno padaju u vodu te teze o privilegovanosti Vojvodine.

On je ocenio i da upozorenja predstavnika nove vlasti na to da se neće dozvoliti da zarad razvoja jednog dela Srbije trpe svi ostali, takođe predstavljaju zamenu teza, navodeći da se Vojvodina u vreme kad je imala punu autonomiju nikad nije razvijala na račun drugih.

– Nije problem u tome da svi delovi zemlje treba da imaju jednake šanse za razvoj već se radi o stečenim pravima Vojvodine koja se moraju poštovati. Jer, autonomija Vojvodine je istorijska činjenica, ona je postojala decenijama pre donošenja Miloševićevog ustava i Ustava iz 2006. godine, kojima je svedena na fasadu i neke prenete nadležnosti, koje se i dalje sužavaju. A ako zaista želimo da idemo u EU, onda bi valjda trebalo ići ka unapređenju ingerencija Vojvodine i u decentralizaciju Srbije – kaže naš sagovornik.

Dodaje da su se promenom vlasti u Srbiji samo nastavile „već viđene priče o tome da neko drugi trpi ako se Vojvodina razvija”, a kojima je bila sklona i prethodna centralna vlast, što se, kako je podsetio, videlo prilikom usvajanja Statuta APV.

– Kad je Vojvodina imala autonomiju, razvijala je i sebe i pomagala druge delove Srbije, i sve to iz sopstvenih reusrsa, a ne tako što je uzimala od drugih. A danas se o svemu odlučuje isključivo u Beogradu – ukazao je Popov.

Po njegovim rečima, iako i postojeći Ustav predviđa mogućnost formiranja autonomnih pokrajina i u drugim delovima Srbije, ipak nije definisana procedura za sprovođenje tog procesa, što, kako kaže, samo potvrđuje da za to nije ni postojala namera ustavotvoraca.

– I donošenje takvog ustava pokazuje, zapravo, da između demokrata, narodnjaka i naprednjaka ne postoji nikakva razlika u tom pogledu, odnosno da imaju jednak otpor prema decentralizaciji i da žele da u jednom centru drže pod kontrolom sve u ovoj zemlji – podvukao je naš sagovornik.

On smatra da „briga” o razvoju lokalnih samouprava i regiona predstavlja tek „golu priču”, poput one koju su u kampanji potencirali Ujedinjeni regioni Srbije, tvrdeći da će se zalagati za decentralizaciju, a koji, kako je primetio, „sad čine sve da politički upodobljavaju vlast po lokalu”. Popov kaže da zbog loših i nepreciznih ustavnih rešenja isključivo od političke volje u Beogradu zavisi koliko će Vojvodina dobiti autonomije, zbog čega će se, ocenio je, i najnovija drama o zakidanju nadležnosti APV nakon odluke Ustavnog suda, „rešavati političkim nagodbenjaštvom“.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga