Popov: Sve što se dešava sa zakonom u Crnoj Gori odgovara našem režimu

"Mi od njihovog osamostaljenja 2006. godine nismo prestali da se mešamo u unutrašnje stvari"

14. feb 2020

Aleksandar Popov iz Centra za regionalnu stabilnost izjavio je u Dan uživo televizije N1 da u Crnoj Gori vlada „zapaljiva atmosfera gde bi jači incident mogao da napravi veliku nevolju“ i dodaje da je smirivanje situacije u interesu građana Crne Gore, ali i regiona.

„Jer ako kod suseda gori kuća, onda sigurno da ni tvoja kuća nije bezbedna“, rekao je Popov.

Popov ocenjuje da jedino Milorad Pupovac nije „pod direktnom komandom Beograda“, što se ne može reći za predstavnike Srba iz Republike Srpske i Crne Gore.

„Sve što se dešava, i sa zakonom u Crnoj Gori i sa Republikom Srpskom, na neki način je dobrodošlo našem režimu iz dva razloga. Prvo, zato što su afere Krušik, Jovanjica i druge pale u zaborav, a s druge strane to je šansa da se Aleksandar Vučić pojavi u dve uloge – kao zaštitnik svih Srba u regionu i šire, a druga uloga je da bude pomiritelj“, ističe Popov.

Prema njegovom mišljenju, s jedne strane je reč o legitimnoj stvari, ali postoji i granica gde je to briga o svojoj dijaspori, a gde mešanje u unutrašnje stvari druge zemlje.

„Kad je reč o Crnoj Gori, mi od njihovog osamostaljenja 2006. godine nismo prestali da se mešamo u unutrašnje stvari. Faktički mi smo to doživeli kao da nas je ostavio mlađi brat“, rekao je Popov.

Popov dodaje da, kad je reč o Republici Srpskoj, Milorad Dodik ne povlači nijedan potez „a da nije konsultovao naše vlasti“.

On navodi ministre Aleksandra Vulina i Ivicu Dačića kao osobe koje unose tenziju u odnose sa zemljama regiona.

„A onda se pojavi predsednik države koji daje pomirljiv ton i pojavi se kao faktor mira u regionu“, navodi Popov.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kuda?
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga