- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Popov: Štetno ćutanje Srbije o sporazumu Grčke i Makedonije

Upadljivo ćutanje Beograda o sporazumu Grčke i Makedonije je iracionalno i štetno za Srbiju, ocenio je danas direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

Popov je za Betu rekao da takav odnos dovodi u pitanje poziciju Srbije kao faktora stabilnosti na Zapadnom Balkanu i dodao da bi svaka vlast koja drži do sopstvene reputacije pozdravila taj korak ka stabilizaciji prilika u regionu.

Direktor Centra za regionalizam je dodao da ponašanje Srbije neće biti dobro prihvaćeno od Evropske unije i SAD koje su uložile mnogo napora u rešavanje tog pitanja i da će sporazum između Grčke i Makedonije ojačati pritisak na Srbiju.

Popov smatra da odnos Srbije prema dogovoru o promeni imena Makedonije u Republika Severna Makedonija predstavlja kontinuitet u ponašanju aktuelne vlasti prema južnom susedu.

On podseća na podršku koju je imala prethodna vlada VMRO na čelu sa Nikolom Gruevskim, prisustvo službenika ambasade Srbije u Sobranju tokom upada demonstranata i povlačenje osoblja ambasade iz Skoplja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!