Popov: Šešelj hoće da protera sve Hrvate iz Hrtkovaca, država ćuti

Komšić: “Demokratizacija Srbije će potrajati generacijama, i to uz uslov da bude dužih perioda mira i stabilnosti, i da bude Evropske unije”

20. maja 2018

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je danas da je očigledno da lider radikala i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj želi da zaplaši i iz Hrtkovaca protera Hrvate koji su ostali da žive u tom sremskom selu uprkos radikalskom teroru tokom devedesetih godina prošlog veka.

“Sada je na samo 30 kilometara odavde taj isti četnički vojvoda najavio da će završiti zločin započet 1992. godine, sa očiglednom namerom da zaplaši ono malo preostalih Hrvata u Hrtkovcima da se isele”, rekao je Popov na tradicionalnom antifašističkom okupljanju na Fruškoj gori.

Prema njegovim rečima, umesto da osujete Šešelja u nameri da dođe u Hrtkovce, vlasti su mu dopustile da organizuje okupljanje u selu Jarak, na pet kilometara od Hrtkovaca, dok je stanovnike Hrtkovaca policija “stavila u kućni pritvor”.

Popov je poručio da je važno da se održi duh antifašizma u Srbiji, jer nacizam i fašizam uvek vrebaju svoju priliku

Politikolog Jovan Komšić rekao je da je sadašnje stanje u društvu u Srbiji posledica ratno-nacionalističke politike i svih njenih “kreatura” i sledbenika.

On je ocenio da u Srbiji postoji “nekakva demokratija”, ali bez demokrata i dodao da je reč o “poludemokratskom” društvu.

Prema njegovim rečima, Srbija je vrednosno “pocepano” društvo, sa oblikom vladavine koji je sve više autoritaran.

“Demokratizacija Srbije će potrajati generacijama, i to uz uslov da bude dužih perioda mira i stabilnosti, i da bude Evropske unije”, kazao je Komšić.

Novinar Aleksandar Reljić oštro je kritikovao činjenicu da su oficiri Vojske Srbije polagali vence na spomenik četničkom komandantu Draži Mihailoviću.

“Moramo se ponovo pokrenuti i boriti se protiv takve vrste budućnosti za našu decu”, rekao je Reljić.

“Sa kišom i bez kiše, s olujom što se sprema, ja ne mogu da živim više, bez zemlje koje nema”, citirala je glumica Renata Ulmanski stihove koje je zabeležio njen pokojni muž Mirko Tepavac.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga