Popov: Promenjen narativ o Oluji razlog da Milošević prisustvuje obeležavanju

"Moramo imati i jedan i drugi faktor, ali mi smo tu, kao civilni sektor, da poguramo celu priču"

04. avg 2020

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam ocenio je da je činjenica da je promenjen narativ o „Oluji“, koja je u vreme bivše hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović smatrana „čistom kao suza“, jedan od razloga zašto bi potpredsednik hrvatske vlade, Srbin Boris Milošević „mogao i pristao“ da bude na obeležavanju 25. godišnjice te akcije hrvatske vojske.

On je rekao da su hrvatske vlasti sada prvi put priznale da je bilo i srpskih žrtava u toj akciji, ali je istovremeno ukazao da i Milošević ne ode na „proslavu“, svejedno bi „ovo bila prilika za razmenu oštrih reči između Beograda i Zagreba“.

„Mi, faktički, živimo između dva obeležavanja ‘Oluje’. Između toga se ništa ne dešava, sem što onda imamo neprimerene reakcije naših zvaničnika, i onda odgovore njihovih“, rekao je Popov u Danu uživo na TV N1.

On je dodao da je „činjenica da su na vlasti i u Srbiji i u Hrvatskoj političke opcije koje su bile i devedesetih, i da i jedne i druge opstaju na nacionalizmu i populizmu“.

„Nijedna strana neće da se suoči sa time šta su naši činili u to vreme, i šta su njihovi činili u to vreme, nego se lopta prebacuje u susedno dvorište. I loše odnose ćemo imati dok god se na taj način ponašaju vlasti i u Beogradu i u Zagrebu“, rekao je Popov.

On je ukazao na logore za Hrvate u Stajićevu i Sremskoj Mitrovici, o kojima niko ne piše u Srbiji.

Takođe je istakao da nije dobro da se lekcije Srbima u Hrvatskoj dele iz Beograda, jer Srbi u Hrvatskoj „najbolje znaju kako je njima i šta im je činiti“.

Dodao je i da je najavljena poseta hrvatskog predsednika Zorana Milanovića selu Grubore, gde su stradali srpski civili, „pomak“.

„Ovo je jedan novi momenat. Samo za tango je potrebno dvoje, a pitanje je da li je Srbija za to spremna. Srbi kad su stvorili SAO Srpsku Krajinu, oni su isto tako izvršili tamo etničko čišćenje“, rekao je Popov, ističući da je neophodno da se Srbija suoči i sa svojim zločinima, i dodajući da „kod nas takva spremnost ne postoji“.

Dodao je da „treba da rade dve vlade, da se ekspertski timovi aktiviraju, da se otvore neugodna pitanja, i tek tada ćemo imati bolje odnose“.

„Moramo imati i jedan i drugi faktor, ali mi smo tu, kao civilni sektor, da poguramo celu priču„, zaključio je Popov.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga