Popov: Presuda Šešelju – delimična pravda za žrtve

"Presuda je posebno značajna za nas Vojvođane"

11. apr 2018

Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada i kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov pozdravio je danas presudu Žalbenog veća Mehanizma krivičnih sudova u Hagu, kojom je lider radikala Vojislav Šešelj osuđen na 10 godina zatvora za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu i za etničko čišćenje u Vojvodini, i ocenio da je na taj način pravda za žrtve „delimično zadovoljena“.

„Teško je vagati da li je to baš pravedna presuda, ali je važno da je poništena oslobađajuća prvostepena presuda pa je neka pravda prema žrtvama ipak zadovoljena. Presuda znači krivicu i za sve ono što su radili šešeljevci, Vojislav Šešelj lično, njegovi najbliži saradnici i oni koji su bili pod njegovom komandom“, rekao je Popov agenciji Beta.

Popov je kazao da je ta presuda „posebno značajna za nas Vojvođane“ i dodao da je Šešeljeva politika značajno doprinela da se poremete međuetnički odnosi u toj pokrajini, koji zbog toga ni do danas nisu vraćeni na pređašnji nivo.

On je rekao da bi bilo logično da i drugi vinovnici zločina za politiku etničkog čišćenja u Vojvodini budu procesuirani pred domaćim pravosuđem, ali je dodao da ne očekuje da će se to desiti, jer je u Srbiji, kako je naveo, na delu opstrukcija suđenja za ratne zločine i rehabilitacija ratnih zločinaca.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga