Popov: Odustajanje od EU Srbiju bi odvelo u izolaciju

U slučaju odustajanja Srbije od evropskih integracija Vojvodina, kao njen najevropskiji deo, bila bi najveći gubitnik takve politike

17. okt 2012

Posle teze „i Kosovo i Evropa” koja je prethodnih godina plasirana građanima Srbije iz državnog vrha, aktuelni zvaničnici ovih dana sve otvorenije nagoveštavaju mogućnost preispitivanja evropskog kursa zemlje.

Naime, nakon pokušaja potpredsednika vlade i šefa resora odbrane i svih bezbednosnih službi Aleksandara Vučića da ublaži retoriku premijera Ivice Dačića koji je kritikovao pojedine zemlje EU zbog uslovljavanja Srbije u procesu evropskih integracija, juče je usledilo još jedno „upozorenje” Briselu, i to od predsednika države Tomislava Nikolića – da bismo mogli i odustaneti od Evrope ako se kao uslov postavi priznavanje Kosova.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da takve poruke pokazuju da je naš državni vrh „u konfuziji i ne zna šta hoće”. On je, međutim, upozorio na to da takvi gafovi neće impresionirati Brisel, već bi mogli biti pogubni za građane Srbije. Istakao je i da bi u slučaju odustajanja Srbije od evropskog puta najveći gubitnik bila Vojvodina, kao njen najevropskiji deo.

– To što se trenutno dešava na političkoj sceni Srbije nikako nije dobro i mislim da je poslednji trenutak da se naš politički vrh uozbilji i da jasno kaže kakva je naša pozicija, umesto što uznemiravaju građane raznoraznim konfuznim porukama. Ako neko misli da ćemo time impresionirati Brisel, taj se jako vara – ocenio je Popov za „Dnevnik”.

Po njegovim rečima, disonantni tonovi unutar vladajuće koalicije pokazuju da ne postoji jasna strategija ni o evropskim integracijama niti o načinu na koji treba voditi dijalog između Beograda i Prištine, a koji uskoro treba da bude nastavljen u Briselu. On smatra da su naši zvaničnici morali da vode „mnogo ozbiljniju i finiju politiku i diplomatiju i da osmisle proces nastavka dijaloga s Prištinom, odnosno da definišu kakva će tu biti pozicija Srbije”. Popov kaže da ovako nije nikome jasno šta je naš cilj.

– Da li je to utvrđivanje pazara tako što ćemo mi postavljati još tvrđe uslove? Pa to se već pokazalo pogrešnim tokom devedesetih godina prošlog veka, zbog čega smo i tako loše prošli. A, ako je, pak, reč o stvarnoj nameri vladajućeg establišmenta da se odustane od evropskih integracija, onda to treba jasno da saopšte građanima, te da im kažu i koja je cena takvog zaokreta, odnosno šta nas čeka u tom slučaju, od ukidanja „belog šengena” do poluizolacije u koju bismo dospeli i tavorili na ivici razvijene Evropske unije – napominje Popov.

On je naveo da je i u prethodnim godinama bilo dosta tumaranja na evropskom putu i „cinculiranja“ parolom „i Kosovo i Evropa”, ali da sad imamo „pokazivanja mišića Briselu” i „junačenje nove vlasti”, uz teze o podeli Kosova. A „te karte”, po njegovim rečima, više nisu u igri, niti mogu ojačati našu poziciju na pregovorima u Briselu.

– Zato sve to zvuči prilično neozbiljno, a što u Briselu mogu shvatiti i kao poruku da nama zapravo nije ni stalo do pridruživanja EU – ocenio je on.

Popov ukazuje i na to da bi u slučaju odustajanja Srbije od evropskih integracija Vojvodina, kao njen najevropskiji deo, bila najveći gubitnik takve politike. On kaže da je Vojvodina već u nezavidnom položaju i zbog toga što „postoje tendencije da joj se ospori deo ionako fasadnih ingerencija„.

– I to je Ustavni sud već učinio. Apsurdno je da se centralna vlast tako odnosi prema delu zemlje koji jedini ima kapcitete da celu Srbiju vuče u evropskom pravcu. Umesto da se to pozitivno vrednuje, Vojvodini se osporava kancelarija u Briselu, osporavaju joj se nadležnosti, finansiranje… – naveo je Popov.

On napominje da se to dešava usprkos najavama premijera Ivice Dačića da vojvođanska autonomija neće biti ugrožena. Dodaje da je i nakon njegovog nedavnog dolaska u Banovinu i sastanka s predsednikom Pokrajinske vlade Bojanom Pajtićem, jasno „da se ipak ni o čemu nisu dogovorili”.

B. D. Savić (Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga