Popov: Nova generacija bi mogla da stvara nove odnose

Uslov da se uspostave normalni odnosi među zemaljama bivše Jugoslavije jeste da ode garnitura političke elite koja je odgovorna za ratove

06. avg 2016

U ovom regionu vreme sporo teče i moraće da prođe još mnogo pre nego što splasnu tenzije, izjavio je za B92 Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

On je rekao i da je uslov da se uspostave normalni odnosi među zemaljama bivše Jugoslavije jeste da ode garnitura političke elite koja je odgovorna za ratove ili je u njima učestvovala.

„Tek nova generacija bi sama mogla da stvara neke nove odnose. Uzmite kao primer nordijske zemlje, koje su samo sedam godina posle rata počele da sarađuju“, istakao je Popov. On je aktuelni trenutak ocenio kao najgori mogući u odnosima Srbije i Hrvatske od završetka ratova.

„Imali smo period na početku prošle decenije kada su odnosi bili dobri, ali to nije iskorišćeno za suočavanje sa prošlošću. Propušteno je ogromno vreme, a zatim je došla ekonomska kriza u zemljama, u Evropi. Propustili smo 20 godina, dobar deo jednog životnog veka da dovedemo stvari koliko-toliko u normalu“, dodao je Popov.

Kako je rekao, ovde „postoji mnogo zapaljivog materijala i samo je pitanje kada će da bukne“.

„Evropska unija ne može da se bavi ovim stvarima, jer mora da se bavi sobom. Hrvatska je počela da se ovako ponaša čim je ušla u Uniju, jer nema sankcija, niti mehanizama da bude kažnjena. Nisu ni izuzetak, jer je tu Mađarska“, naveo je Popov. Ipak, on ističe da bi upozorenja iz Berlina primorala da se ponašanje malo promeni.

„Niko ne može to da ignoriše, pa čak ni kada bi stigla neka poruka iz Brisela, jer tamošnja administracija ipak nije toliko nebitna koliko se nama nekada čini“, kaže Popov.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga