Popov: Nordijski model za Balkan

Nordijski model saradnje podrazumeva formiranje međuparlamentarnih grupa saradnje između četiri balkanske zemlje, smatra Aleksandar Popov iz Igmanskih inicijativa

27. avg 2011

Kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov izjavio je danas da je za zemlje Dejtonskog sporazuma, Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, najbolje da primene nordijski model saradnje.

Popov je agenciji Beta rekao da će Igmanska inicijativa na sesiji u Beogradu 14. oktobra, kojoj će prisustvovati predsednici država-potpisnica Dejtonskog sporazuma, biti prezentovan nordijski model saradnje. Toj sesiji Igmanske inicijative, kako je ranije najavljeno, prisustvovaće i evropski komesar Štefan File.

Aleksandar Popov je rekao da nordijski model saradnje podrazumeva formiranje međuparlamentarnih grupa saradnje između četiri balkanske zemlje. Prema njegovim rečima, te grupe saradnje treba da se odnose na oblasti evropskih integracija, bezbednosti, zaštite životne sredine i tako dalje.

„Na sesiji u Beogradu želimo da prezentuje monordijski model i da dobijemo podršku za njegovu primenu na ovim prostorima, a da potom delegacija parlamenata iz četiri države posete Nordijski savet i da prisustvuje sednici njihovih parlamentaraca”, objasnio je Popov. On je naveo da je delegacija Igmanske inicijative prošle sedmice bila u poseti Nordijskom savetu u Kopenhagenu, kako bi čula njihova iskustva u saradnji.

U delegaciji su, pored Popova, bili i kopredsednici Igmanske inicijative iz Hrvatske Zoran Pusić, Bosne i Hercegovine Vehid Ssehić i Crne Gore Branko Lukovac. Popov je naveo da je dogovoreno da se zaključi sporazum o saradnji između Igmanske inicijative i Nordijskog saveta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga