Popov: Ništa bez promene ustava

Ustav je centralistički

20. mar 2012

Centar za regionalizam pripremio je Strategiju decentralizacije Srbije koju će ponuditi političkim akterima u Srbiji nakon predstojećih izbora.
Direktor Centra Aleksandar Popov izjavio je „Dnevniku” da se ta nevladina organizacija na taj potez odlučila pošto to nije učinio Nacionalni savet za decentralizaciju, koji je imao obavezu da pripremi taj dokument.

Popov je, inače, bio član ekspertskog tima tog saveta, koji je Vlada Srbije formirala još 2009. godine, ali se iz njega povukao pre dve godine, a zbog, kako je tad naveo, opstrukcije njegovog rada.

– Nacionalni savet praktično je već dve godine u blokadi jer ne može da se sastane pošto su njegov rad bojkotovali ministri iz Vlade Srbije i pojedini čelnici lokalnih samouprava koji se nisu odazivali sednicama –  rekao je Popov. – Zbog toga je još ranije veći broj članova ekspertskog tima napustio to telo. I mi u Centru za regionalizam odlučili smo da ponudimo jedan alternativni predlog strategije decentralizacije, koji bi mogao biti polazište za izradu zvanične startegije nakon izbora, ukoliko za to bude političke volje.

Predlog Centra za regionalizam sačinjen je uz podršku norveške ambasade u Beogradu. A, po rečima Popova, u tom dokumentu ukazuje se na neophodnost promene važećeg Ustava, koji o decentralizaciji i regionalizaciji Srbije govori samo načelno, ali nema odgovora na pitanje koji model primeniti i kako ga realizovati.

– Ovaj ustav je centralistički ustrojen i on nije okvir za decentralizaciju Srbije – ocenio je Popov.

Dodao je da se u predlogu Centra za regionalizam predviđa asimetričan model regionalizacije Srbije, kakav se primenjuje i u većini evropskih zemalja.

– Apsolutno se zalažemo za jačanje lokalnog nivoa vlasti, ali i za formiranje novih regiona u Srbiji, koji ne bi imali jednak nivo nadležnosti već bi svaki do njih te nadležnosti razvijao u zavisnosti od kapaciteta kojima raspolaže. Decentralizacija je neophodna da bi se vlast približila građanima, ali i za dalji razvoj Srbije i njenu demokratizaciju – ocenio je Popov.

Studiju o decentralizaciji, odnosno zbirku priloga za nacionalnu strategiju decentralizacije, pripremila je ekspertska grupa u kojoj su Marijana Pajvančić, Snežana Đorđević, Stevan Šogorov, Irena Pejić, Miroslav Prokopijević, Jovan Komšić i Aleksandar Popov.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga