Popov: Kukuriku dobra vest za Srbiju

Direktor Centra za regionalizam smatra da su za Srbiju veoma pozitivni rezultati izbora u Hrvatskoj

05. dec 2011

„Rezultati izbora u Hrvatskoj su za Srbiju veoma pozitivni jer će na vlast doći opcija daleko naklonjenija saradnji sa susednim zemljama od one koja je prethodno vladala“, rekao je Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov agenciji Beta.

Popov je naveo da prve izjave čelnika Kukuriku koalicije nagoveštavaju novu eru u odnosima sa susedima, prvenstveno sa Srbijom.

„Budući premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da će Hrvatska na novoj osnovi uspostaviti saradnju sa članicama EU ali će pomoći i zemljama kandidatima da ubrzaju taj proces jer je to u najboljem interesu Hrvatske. Sličnu izjavu dala je i buduća šefica diplomatije Vesna Pusić, koja je dala veoma dobar ton u očekivanjima budućih odnosa sa Srbijom“, rekao je Popov.

Popov je dodao da je Vesna Pusić rekla da postoji mogućnost da Hrvatska i Srbija povuku tužbu i kontratužbu pred Međunarodnim sudom pravde ako dve zemlje postignu set sporazuma koji nedostaju, a odnose se, između ostalog, i na procesuiranje ratnih zločina i druge oblasti poput vraćanja kulturnog blaga.

Opoziciona koalicija Kukuriku pobedila je na jučerašnjim izborima u Hrvatskoj i porazila vladajuću Hrvatsku demokratsku zajednicu Jadranke Kosor posle osam godina valsti.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga