Popov: Hteli su da Statut prođe u tišini


Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da odsustvo najviših državnih zvaničnika s prekjučerašn…

16. dec 2009

Aleksandar Popov
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da odsustvo najviših državnih zvaničnika s prekjučerašnje sednice Skupštine Vojvodine na kojoj je svečano proglašen novi Statut APV „nije dobra poruka javnosti ni Vojvodine, ni Srbije”. Podsetimo, predsednik pokrajinskog parlamenta Šandor Egerši uputio je pozive da prisustvuju sečanoj sednici i prijemu povodom proglašenja najvišeg pravnog akta Vojvodine šefu srpske države Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću i predsednici Narodne skupštine Slavici Đukić-Dejanović, ali niko od njih se nije pojavio.
Pri tome je samo predsednica republičkog parlamenta uputila telegram u kojem je, uz čestitku, obraložila zbog čega nije bila u mogućnosti da se odazove Egerešijevom pozivu. Predsednik Srbije je, pak, istog dana boravio u Sremskoj Mitrovici i u obraćanju novinarima pozdravio je proglašenje Statuta APV, ali ipak nije iz Srema produžio put Novog Sada, gde su slavile njegove stranačke kolege iz Pokrajinskog odbora DS-a sa svojim koalicionim partnerima iz vojvođanske vlasti.
Popov kaže da se iz takvog odnosa centralne vlasti, a posebno nakon 14 meseci čekanja na zeleno svetlo iz Beograda, može izvući samo zaključak da se ne želi dati veći značaj proglašenju Statuta u Skupštini Vojvodine, kao i da zbog samog tog čina nisu baš svi u Beogradu preterano zadovoljni.
– Mislim da tu ima i dosta nečiste savesti zbog cele ove gungule koja se napravila oko usvajanja Statuta u Skupštini Srbije. Slušali smo, naime, razne kalkulacije koje su dolazile i iz vladajuće koalicije iz Beograda. Izgleda da su i zbog toga hteli da sve prođe što tiše u Skupštini Vojvodine u tom završnom činu – napominje Popov.
On, međutim, smatra da je ipak bilo važno da se u Skupštini Vojvodine prekjuče pojave najviši državni zvaničnici, jer, uprkos željama nekih predstavnika centralne vlasti, novi Statut Vojvodine “nesporno ima određenu političku težinu”.
– Bilo bi veoma dobro da su prekjuče u Skupštinu Vojvodine došli i šef države i premijer i predsednica republičkog parlamenta. Ovako, građani Vojvodine njihov izostanak mogu protumačiti kao poruku da za njih taj akt i nema neki bitan značaj, te da ne žele da se o toj temi mnogo raspravlja i polemiše u javnosti – ocenio je Popov.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga