Popov: Građani Vojvodine u trećem planu

Građani Vojvodine vide samo vrh ledenog brega

13. okt 2014

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je u razgovoru za RTV da sve što se dešava na političkoj sceni Vojvodine predstavlja „komediju apsurda“. On je istakao i da su građani Vojvodine u tim dešavanjima u trećem planu i da ne vide šta se dešava ispod vrha ledenog brega. Autonomija Vojvodine, dodao je, samo je ulepšana fasada onoga što smo imali devedesetih godina.

„Jedni po svaku cenu žele da zadrže vlast, dok drugi po svaku cenu žele da je osvoje. Treći po svaku cenu hoće da budu deo vladajuće većine, bez obzira kako bi se ona napravila – da li stvaranjem koncentracione vlade ili rekonstrukcijom vlade, pri čemu su interesi građana Vojvodine potpuno, ne u drugom, već u trećem planu“, rekao je Popov.

Direktor Centra za regionalizam dodao je i da građani Vojvodine ne znaju ko čini vladajuću većinu u pokrajini.

„Imamo tri stranke koje su međusobno posvađane. Jedna od njih već je sklopila savez na republičkom nivou i insistira na formiranju koncentracione vlade. Druga stranka vladajuće većine kao da na neki način traži alibi da izađe iz ove priče i, ne narušavajući imidž među svojim biračima, doprinese stvaranju neke nove vladajuće većine“, naveo je on.

Popov je istakao i da su demokrate, pak, pokazale „dobru dozu autizma“ prema svojim koalicionim partnerima i javnosti, ne pokušavajući, kako je rekao, da za ovo vreme od kada su u pokrajinskoj vlasti animiraju što veći broj pristalica u donošenju odluka i odbrani autonomije.

Sa druge strane, dodao je, alibi da bi bilo dobro da Srpska napredna stranka (SNS) bude u vojvođanskoj vlasti zbog prohodnosti onoga što se donese na nivou pokrajine u republičkoj skupštini „ne drži vodu“.

„To se nije dešavalo ni u vreme kada smo imali istu vladajuću većinu i na pokrajinskom i republičkom nivou. Tako da, kada je reč o dnevnoj politici u Vojvodini, imamo stalne pokušaje naprednjaka da okrune vladajuću većinu ili da na bilo koji drugi način isposluju da se stvori nova vladajuća većina ili održe vanredni izbori, a imamo i nešto što je na nivou dosetke, a to je da se izlazi sa raznim deklaracijama, promenama izbornih pravila i tako dalje. Za tako nešto se svaki put stvori druga većina, pa se onda ne zna ko koju igru igra zapravo „, rekao je Popov.

Sadašnja većina, kako je rekao, deluje nesinhronizovano, pa se stiče utisak da je pokrajinska administracija u blokadi.

„Istovremeno, vladajuća većina na republičkom nivou gleda da na svaki način dezavuiše pokrajinsku vlast da bi dokazala da nešto mora da se menja. I jedni i drugi doprinose da se stiče utisak da je Vojvodina u stanju permanentne krize“, zaključio je Popov.

Komentarišući poslednje prelaske pokrajinskih poslanika u druge stranke, direktor Centra za regionalizam ocenio je da je to deo „šarade“ koja se dešava na pokrajinskom nivou.

„Tu su principi , ako ih uopšte ima u ovoj državi, potpuno nevažni i nebitni. Važno je samo ko će da održi ili ko će da osvoji vlast, čak i mimo izbora. Ono što građani Vojvodine vide je vrh ledenog brega, a većina stvari se zapravo dešava ispod žita, što nije vidljivo javnosti. Od prelazaka poslanika, do toga da se preko noći donese odluka da se izađe sa deklaracijom ili promenom izbornih pravila“, rekao je Popov.

On je istakao da, zbog toga, ne zna da li će sutra u novinama pročitati da se nešto preko noći promenilo u Vojvodini.

„To govori i da kod nas nema ideologije, odnosno da je tim poslanicima sasvim svejedno i tu se ne zna ko je levo, a ko desno, nego samo postoje interesi. Niti postoji ideologija, niti neka stranačka strategija koja bi okupljala poslanike i na taj način bila zaštita demokratske volje građana ili onoga što su stranke obećale“, naveo je direktor Centra za regionalizam.

Popov smatra da je vojvođanska autonomija danas „samo nešto ulepšana fasada onoga što smo imali devedesetih godina u vreme Slobodana Miloševića“.

„Imamo jedan deo prenetih nadležnosti, pa su i one osporene od strane Ustavnog suda. Vojvodina inače ima samo jednu izvornu nadležnost u Ustavu, a to je da donosi svoje znamenje, grb i zastavu, a sve ostalo je preneto. Ovo sve što je preneto vidi se da se može ukinuti očas posla voljom vladajuće većine na republičkom nivou“, rekao je on.

On je ocenio i da je pokušaj upodobljavanja svih nivoa vlasti po uzoru na republičku „nonsens“, jer se u uređenim državama nikada ne podudaraju parlamentarni i lokalni izbori, kako bi drugi mogli da budu korektiv i signal dobrih ili loših rezultata prvih.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga