Popov: Fašizam se povampirio na prostoru bivše Jugoslavije

Gruhonjić: “Glave su digli unuci kvislinga iz Drugog svetskog rata, zaustavimo ih!"

21. maj 2017

Kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov izjavio je danas da se fašizam na prostoru bivše Jugoslavije “povampirio”.

“Fašizam se povampirio, kroz razne četnike, nediće, ustaše, efendije… Fašizam se širi kao rak i u borbi protiv njega ne sme biti opuštanja”, rekao je Popov na tradicionalnom antifašistickcom okupljanju na Fruškoj gori.

Direktorica Centra za suočavanje s prošlošću “Dokumenta” (Documenta) iz Zagreba Vesna Teršelič kazala je da i danas ima mnogo razloga za borbu za ljudska prava, za borbu protiv ksenofobije i svega onoga protiv čega su se borili antifašisti.

Karikaturista Predrag Koraksić Koraks (Corax) rekao je da nije dobar kao govornik i da sve što ima da kaže, kaže kroz svoje karikature.

“Pripremio sam prvu i poslednju rečenicu za govor, a vi dopišite ostalo: “Drugarice i drugovi… Smrt fašizmu, sloboda narodu!”, poručio je Koraks.

Novinar Dinko Gruhonjić rekao je da su na bivšem jugoslovenskom prostoru “glave digli unuci kvislinga” iz Drugog svetskog rata.

Dinko Antifa“Nije slučajno što naše antifašističke skupove održavamo u Sremu i na Fruškoj gori, jer se tako sećamo slavnih antifašističkih tradicija. Ili kako su naši prijatelji napisali na vencu koji je pre nekoliko godina položen na spomenik narodnom heroju Bošku Palkovljeviću Pinkiju: ‘Ti si znao kako treba s fašistima, nedostaješ nam”, naveo je Gruhonjić.

On je oštro kritikovao Pokrajinsku vladu, koja je nedavno najavila obnovu “Grebenskog puta”.

“Zna li iko ovde šta je Grebenski put”, upitao je Gruhonjić okupljene i rekao: “Naravno da ne znamo, jer to nije nikakav Grebenski, već slavni Partizanski put!”

Dodao je da se ne čudi ničemu što rade “unuci kvislinga” i ocenio da antifašisti moraju čvrsće da se okupe i suprotstave se “fašističkoj nemani”.

Antifašistički skupovi održavaju se na vikendici Aleksandra Popova i prisustvuju im antifašisti i antiratni aktivisti sa prostora bivše Jugoslavije. Današnji skup bio je 13. po redu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga