Popov: Ekstremizam jači od države

24. sesija Igmanskih inicijativa u Bečićima pod nazivom "Novi izazovi i perspektive regionalne saradnje"

22. nov 2013

Ovogodišnja sesija Igmanske inicijative počinje danas u crnogorskom gradu Bečići, trajaće do sutra 23. oktobra, a tema 24. po redu sesije tokom dva dana biće “Novi izazovi i perspektive regionalne saradnje”.

Kopredsednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov kazao je agenciji Beta da se ova sesija održava u važnom periodu za region u kojem je Hrvatska ušla u EU, Crna Gora otpočela pregovore o ulasku, a Srbija uskoro dobija datum otpočinjanja pregovara.

“Međutim, ovo je i period negativnih trendova u regionu, jačanja ekstremističkih snaga, posebno u Srbiji i Hrvatskoj, i ekstremizmu koji se povremeno pokazuje da je jači i od država”, rekao je Aleksandar Popov uoči današnjeg početka dvodnevne sesije.

Na ovogodišnjoj sesiji Igmanske inicijative biće reči o trenutnom stanju u regionu i to u svakoj od zemalja Dejtonskog sporazuma ponaosob.

Učesnici će razgovarati i ocenjivati međusobne odnose ovih zemalja sa posebnim ostvrtom na jačanje ekstremizma.

Jedna od važnih sesija Igmanske inicijative biće i dosadašnja dostignuća i prenošenje iskustava Nordijskog modela saradnje na zemlje regiona, a biće reči i o budućim aktivnostima same Inicijative.

Igmansku inicijativu otvoriće potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Crne Gore Igor Lukšić, a među govornicima su i kopredsednik Igmanske inicijative za Bosnu i Hercegovinu Vehid Šehić, za Crnu Goru Branko Lukovac i za Hrvatsku Zoran Pusić.

Igmanska inicijativa je regionalna mreža nevladinih organizacija koja se bavi projektima za normalizaciju i unapređenje odnosa između zemalja Dejtonskog četvorougla.

Napori Igmanske inicijative usmereni su na uspostavljanje dobrosusedskih odnosa, obnovi poverenja i tolerancije, kao i na prevazilaženje svih vrsta diskriminacije u zemljama potpisnicama Dejtonskog sporazuma.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga