Popov: Dobrica Ćosić treba da odgovara za rat

"Šta znači njegova misao da Srbi 'sve što dobiju u ratu, izgube u miru'? Da li to znači da su Srbi hrabri, ali glupi? To je uvredljivo za Srbe"

21. feb 2013

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov oštro je večeras u Novom Sadu kritikovao književnika i bivšeg predsednika SR Jugoslavije Dobricu Ćosića i rekao da za rat i zločine ne treba da odgovaraju samo oni koji su bili direktni izvršioci zločina, već i oni koji su svojim idejama inspirisali zločine.

„Moraju odgovarati i oni čije su ideje pokrenule horde pljačkaša, zločinaca i ubica. To što nikoga nisu ubili svojom rukom, ne čini njihovu odgovornost manjom“, rekao je Popov na predstavljanju knjige „Bosanski rat Dobrice Ćosića“ bosanskog autora Muhameda Mujkića.

Prema njegovim rečima, Ćosićeva teza o „humanom preseljenju“ stanovništva zapravo je bio ulepšani izraz za proterivanje i za etničko čišćenje, koje se završavalo veoma krvavo.

„On je zaokupljen velikim epskim pitanjima krvi i tla. Oni su opčinjeni mapama, a ne ljudima i njihovim sudbinama. On je zloduh i sitni palanački politikant“, rekao je Popov.

On je kazao da su mnoge rečenice koje je Ćosić izgovorio ili napisao veoma uvredljive, pre svega po same Srbe. „Šta, na primer, znači njegova misao da Srbi ‘sve što dobiju u ratu, izgube u miru’? Da li to znači da su Srbi hrabri, ali glupi? To je  uvredljivo za Srbe“, naveo je Popov.

Bivši bosanskohercegovački političar Muhamed Abadžić rekao je da Dobrica Ćosić ima deformisani ugao gledanja na rat u BiH. „Srbija je itekako učestvovala u ratu u BiH i to je nesporna činjenica“, kazao je Abadžić.

Autor knjige Muhamed Mujkić rekao je da je njegova knjiga „samo protest protiv negiranja BiH, koja postoji 1.000 godina“. „Bosna je preživela stotine režima, preživeće i ove sada. Nemamo mi zemlju, zemlja ima nas“, kazao je Mujkić.

Dodao je da je njegova knjiga zapravo odgovor Dobrici Ćosiću na njegovu knjigu „Bosanski rat“, za koju je rekao da je prepuna istorijskih falsifikata o ratu u BiH. „Bez iznošenja istine o ratu, nema stabilnog mira“, rekao je Mujkić.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga