Popov: Bilateralni sporazumi se ne sprovode

...čak se ne održavaju ni sami sastanici mešovitih komisija

29. sep 2016

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je danas da se Bilateralni sporazumi o pravima manjinskih zajednica, koje je Srbija potpisala sa četiri zemlje, ne koriste dovoljno kao sredstva upozorenja da nešto nije uredu u oblasti zaštite njihovih prava.

Kako su pokazali rezultati Analize sprovođenja bilateralnih sporazuma u oblasti zaštite nacionalnih manjina između Srbije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Makedonije, čak se ne održavaju ni sami sastanici mešovitih komisija, koji bi trebali da se dešavaju jednom godišnje.

„Oni se održavaju jednom u nekoliko godina, dok sa Makedonijom nije do sada održan nijedan. To je postala jedna zapuštena oblast, a čak i naši istraživači su imali problema da dođu do zapisnika sa tih zasedanja“, objasnio je Popov.

Kroz zapisnike su konstatovani ključni problemi, a to je u slučaju Srbije, obaveza o garantovanim mestima u parlamentima, od lokalnog, pokrajinskog, pa do centralnog nivoa.

„To je nešto što se u svim zapisnicima spominje, pa će ovo pitanje morati da se rašava ili kroz Akcioni plan u pregovaranju poglavlja 23 ili da se briše iz Sporazuma. U tom slučaju, i Hrvatska bi ukinula ono što je sprovela, a to je Ustavni zakon koji manjinama garantuje mesta u Saboru“, kazao je Popov.

Prema njegovim rečima, kada je Centar za regionalizam počeo rad na ovom projektu, tada još nije bilo „zahlađenja odnosa Srbije i Hrvatske“, kao što je to sada slučaj.

„U jednom trenutku je iz Zagreba stigla poruka da ukoliko Srbija ne počne da sprovodi ove sporazume, da je moguća blokada njenog puta ka EU. Slična upozorenja nam stižu i iz Rumunije i Bugarske“, upozorio je Popov.

Analiza je obuhvatila i pitanja udžbenika, službene upotrebe jezika i pisma, obrazovanja, informisanja, kulture, restitucije, Rumunske pravoslavne crkve, i slično, ali prema rezultatima, ova pitanja su se rešavala „u hodu“ i nisu se pojavljivala u svim zapisnicima sa sastanaka Mešovitih komisija.

Bilateralni sporazumi u oblasti zaštite nacionalnih manjina između Srbije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Makedonije, potpisani su 2004. godine, a ratifikovani 2005.

Projekat analize stanja u sprovođenju sporazuma je realizovan uz podršku Fondacije  za otvoreno društvo, a sproveo ga je centar za regionalizam iz Novog Sada.

Preporuke koje su definisane tokom ovog istraživanja treba da doprinesu bržem rešavanju otvorenih pitanja koja su evidentirana tokom zasedanja Vladinih mešovitih komisija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga