Popov: „Slučaj statut” ogolio odnose


Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da će vojvođanski statut još izvesno vreme biti predmet ma…

18. okt 2009

Aleksandar Popov
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da će vojvođanski statut još izvesno vreme biti predmet manipulacija, čak i ako u skorije vreme
stigne na dnevni red republičkog parlamenta, navodeći da je tome u mnogome doprinelo i veliko kašnjenje s konačnim potvrđivanjem tog akta. U izjavi za “Dnevnik” Popov ukazuje da je zbog duge i bezrazložne polemike o statutu došlo do raslojavanja u vladajućoj koaliciji. Prema njegovim rečima, tako su pojedini funkcioneri Demokratske stranke poput predsednika opštine Inđija Gorana Ješića veoma oštro kritikovali centralnu vlast zbog nipodaštavanja vojvođanskih institucija. U tom kontekstu naš sagovornik vidi i nedavne izjave prvog čoveka Izvršnog veća Vojvodine i potpredsednika DS Bojana Pajtića da su moguće samo tehničke korekcije statuta a da ključne odredbe ostaju, kao i Pajtićevu poruku da se neće lako predati.
– Međutim, nevolja je što na sve to nema reakcija iz Beograda koje bi potvrdile i aktuelne optimističke prognoze iz Banovine, sem pominjanja novembra kao novog roka, što je već postalo neka vrsta vradžbine – napominje Popov.
S druge strane, dodaje on, napadi na statut odvijaju se u kontinuitetu. Zbog toga se, po njemu, može očekivati da će ukoliko statut bude stavljen na dnevni red Skupštine Srbije, uslediti mnogo oštriji napadi i mnogo teže reči iz političkih opcija koje se protive usvajanju ovog akta, a prvenstveno iz narodnjačako-naprednjačko-radikalskog bloka, “koji će opet stati u ’odbranu’ državnog jedinstva”.
– Ukoliko demokrate iznevere građane Vojvodine, u određenoj meri porastao bi rejting Ligi socijaldemokrata Vojvodine i Savezu vojvođanskih Mađara, s tim što je SVM u ovom slučaju bio daleko energičniji u zahtevima za usvajanje statuta od LSV-a – ocenio je Popov.
On smatra da bi u slučaju da se danas održavaju pokrajinski izbori a da priča o statutu nije okončana, sigurno došlo do mnogo značajnijeg prekomponovanja političke scene u Vojvodini.
– Ako bi došlo do tako ekstremnog raspleta, sigurno bi došlo i do cepanja DS, odnosno izdvajanja njenog Pokrajinskog odbora od centrale, ali uz podelu i samog vojvođanskog odbora u kojem bi bilo i onih koji bi se priklonili Beogradu. U tom slučaju statut bi bio tema oko koje bi se prelamali izbori, što bi svakako ogolilo neke političke odnose i zaoštrilo razliku između autonomističkih i centralističkih snaga bez obzira na stranačku pripadnost – procenjuje Popov.
Ipak, on ne veruje u takav scenario iako je o sličnoj mogućnosti govorio i Goran Ješić, nezadovoljan odnosom centrale svoje stranke ali i drugih stranačkih centrala u Beogradu prema Predlogu statuta.
Popov kaže da je mnogo verovatniji scenario po kojem će demokrate iz cele priče ipak izaći kao pobednici, zahvaljujući upravo Pokrajinskom odboru te stranke, ukoliko statut bez mnogo i bez značajnih izmena bude uskoro potvrđen u Skupštini Srbije. Naime, pošto se “slučaj statut” u velikoj meri može posmatrati iz ugla odmeravanja snaga unutar Demokratske stranke, Popov smatra da će nakon njegovog usvajanja pobednik biti lider vojvođanskih demokrata Bojan Pajtić.
– Međutim, to znači da bi drugi deo stranke koji je bio protiv statuta bio na gubitku. Možda bi se oni unutar stranke osećali poraženim zbog usvajanja statuta, ali bi Demokratska stranka u tom slučaju povratila deo poverenja birača u Vojvodini koje je izgubila zbog silnih kalkulacija oko donošenja statuta – ocenio je Popov.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga