Ponovo vreme za Arkzin

Časopis Arkzin, pokrenut 1991. godine u Hrvatskoj kаo fаnzin аntirаtne kаmpаnje, privremeno se vraća na kioske, povodom situacije u društvu koja podseća na 90-te

19. nov 2013

Časopis Arkzin, pokrenut 1991. godine u Hrvatskoj kаo fаnzin аntirаtne kаmpаnje, privremeno se vraća na kioske, povodom situacije u društvu koja podseća na 90-te.

“U Hrvatskoj se ponovno mahnito uvežbava monolitni poredak 1 države, 1 nacije, 1 crkve, 1 jezika i pisma, 1 braka, 1 ekonomskog uređenja. Iznova se sniva hrvatski san o nepomućenom jedinstvu i čistoći. Vratile se devedesete!”, navelo je uredništvo Arkzina.

Arkzin se vraća kao medijska akcija, zajedno sa časopisima “Novosti”, “Le Monde diplomatique” i “Zarez”.

“Dok je fašizacija sve izraženija, a politički i kulturni život sa svih strana ostaje paralizovan fatamorganom osvajanja središta, nužno je reaktualizovati bastardnu arkzinovsku formulu koja pogađa ideološku srž poretka: Ne, ne volim Hrvatsku!”, poručili su urednici Arkzina i izdavač tog časopisa, Multimedijalni institut.

Pod sloganom „Vratile se 90-te! Vraća se i Arkzin“, taj kultni časopis naći će se na kioscima najpre 21. novembra uz “Novosti”, a kasnije će se pojaviti i uz “Le Monde diplomatique” i “Zarez”.

Povratak Arkzina na kioske 2013. godine znači “afirmisati intelektualni gard bez poverenja u milost države i društva”.

Za Arkzin pišu i govore: Boris Buden, Dejan Kršić, Borislav Mikulić, Rada Iveković, Milorad Pupovac, Srđan Dvornik, Ada Beier, Boris Rašeta, Dejan Jović, Srećko Pulig, Obrad Savić, Đole Balašević …

Istovremeno uz novinsko izdanje, na DVD-u se štampa i skenirana arhiva svih brojeva Arkzina.

Čаsopis Arkzin pokrenut je u septembru 1991. godine kаo fаnzin аntirаtne kаmpаnje u Hrvаtskoj i nа širem prostoru bivše Jugoslаvije. Kаo nezаvisni, аlternаtivni, kritički mаgаzin, koji je otvаrаo prostor zа rаsprаvu, Arkzin je spаjаo rаdikаlne teme sа rаdikаlnim dizаjnom.

Arkzin je i tema izložbe “Was Ist Arkzin” koju Centar_kuda.org u Novom Sadu organizuje od 25. novembra u Galeriji SULUV.

Tim povodom biće održana i javna diskusija 25. novembra u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, uz učešće dizajner i urednik ARKzin-a Dejana Kršića, glavne urednice Vesne Janković, filozofa Borisa Budena iz Berlina, člana uredništva Arkzina, te Tomislava Medaka iz Multimedijalnog instituta i članove NDNV-a i kuda.org.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga