- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ponovo prekinuta tribina u Šapcu

Višednevni događaj „Zona novog optimizma“ u Šapcu i u ponedeljak veče je održan uz okupljanje jednog broja, pretežno mlađih ljudi, koji se toj manifestaciji protive. Oni su na kratko prekinuli tribinu „Opoziciono ili nezavisno novinarstvo?“.

Niko od njih nije nosio bilo kakva obeležja, a posle nekoliko minuta skandiranja su se razišli, pa je program ubrzo nastavljen.

Slično je bilo i na otvaranju Zone, kada se u nedelju veče ispred Šabačkog pozorišta, u kom se održavala tribina pod nazivom „Karikature protiv diktature“, okupila grupa od oko 20 mladića, koja je skandirala protiv učesnika tribine, ali i protiv gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića.

Ni večeras nije bilo većih incidenata.

Vučićevi manekeni dokaz slobode novinarstva

„Odraz nenormalnog ustrojstva u društvu jeste to što su novinari glavni problem vlasti. To znači da su stvari postavljene na nakaradan način i iza toga se pomalja duboko represvna slika društva“, ukazao je Teofil Pančić novinar nedeljnika „Vreme“.

Milan Ćulibrk, glavni urednik nedeljnika NIN, primetio je da ne možete doći u Šabac, a da ne prođete bez muzike, ali i dodao da „ovi izgleda znaju samo jednu pesmu“ ukazujući na okupljene koji su se nakon nekoliko minuta povukli.

Ćulibrk je primetio i to da država vrši pritisak na oglašivače u kojim medijima da se ne reklamiraju.

„Kada imate predsednika države koji kao neprijatelje države etiketira slobodno novinarstvo, onda ovi manekeni Aleksandra Vučića dokazuju da slobodno novinarstvo zaista postoji“, zaključio je Dragoljub Petrović glavni urednik lista Danas.

Jelka Jovanović, novinarka Novog Magazina, istakla je da se udar isto oseća u svim novinama, tako što ne dobijete oglase.

„Situacija u Hrvatskoj je bolja nego u Srbiji, međutim, to nije za utehu“, rekao je Hrvoje Zovko, predsednik Hrvatskog novinarskog društva ove susedne zemlje.

Mediji u Hrvatskoj su žilavi ukazao je on i dodao da se protiv njih trenutno vodi rekordan broj sudskih postupaka.

„Lako je tužiti novcem građana. Kada bi gospoda tužbe plaćala iz svog džepa, ne bi se ponašali poput pijanih revolveraša“, istakao je Zovko.

On je dodao da je ćutanje nadležnih iz vlasti pogonsko gorivo ljudima koji prete novinarima.

„Važno je i nama u Hrvatskoj i vama u Srbiji da javnost stane na stranu novinara. Kao što imate pravo na zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, morate imati i na pravodobno informiranje“, ukazao je Zovko i dodao da novinarstvo mora biti javno dobro.

(TV Šabac/Danas)

Podelite ovu stranicu!