Ponovo oštra reakcija ruske policije u Moskvi

Uhapšeno više od 800 demonstranata

03. avg 2019

Ruska policija je danas ponovo oštro reagovala protiv demonstranata u centru Moskve, drugi vikend zaredom, i uhapsila više od 800 demonstranata protiv odbacivanja kandidatura nekih nezavisnih i opozicionih kandidata za predstojeće lokalne izbore, saopštila je nevladina organizacija OVD-Info.

Izborna komisija nije prihvatila potpise podrške za nekoliko kandidata za izbore za moskovsku skupštinu 8. septembra. Ta odluka je povećala nezadovoljstvo ruskih građana političkim okruženjem u kojem dominira vladajuća Jedinstvena Rusija, dok su glasovi njenih neistomišljenika marginalizovani, ignorisani ili potisnuti.

OVD-Info, koja nadgleda hapšenja u Rusiji, saopštila je da je danas uhapšeno 828 osoba, dok je ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije navelo da je privedeno oko 600 od 1.500 učesnika protesta. Mnogi veruju da policija umanjuje broj demonstranata na opozicionim skupovima.

Među uhapšenima na neodobrenom protestu je i kandidatkinja kojoj je zabranjeno učešće Ljubov Sobol, jedna od vodećih ličnosti sadašnjeg talasa protesta. Nju je policija zgrabila u centru Moskve i ubacila u kombi, dok je ona glasno zahtevala da čuje razlog zbog kog je privode.

Demonstranti su želeli da prošetaju duž Bulevarskog prstena koji okružuje centar Moskve i popularno je šetalište, uprkos višestrukim upozorenjima policije da će preduzeti mere da ih spreči.

Policija u opremi za razbijanje demonstracija blokirala je Bulevarski prsten i iz raštrkane mase na Puškinovom trgu počela da izvlači i da privodi demonstrante.

Na demonstracijama održanim pre nedelju dana iz istog razloga, moskovska policija je uhapsila gotovo 1.400 ljudi.

(Beta, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga