Ponovo odvojeno obeležavanje godišnjice Racije u Novom Sadu

“Tužno je što se nastavlja praksa podela koje ovim povodom godinama postoji u Novom Sadu"

22. jan 2015

Delegacije Pokrajinske vlade i Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) položile su danas vence na Spomenik žrtvama racije, u znak sećanja na više od 1.300 žrtava koje su mađarske okupacione snage ubile i bacile pod led u januaru 1942. godine.

Vence su danas položili i predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), sinoć su to učinili članovi Antifašističke akcije Novog Sada, a sutra će obeležavanje 73. godišnjice Racije organizovati gradske vlasti, Srpska pravoslavna crkva i Jevrejska zajednica.

Predsednik novosadskog odbora LSV Aleksandar Kravić rekao je da je “tužno” što se nastavlja praksa podela koje ovim povodom godinama postoji u Novom Sadu i zbog kojih se ovaj događaj, podjednako tragičan za sve Novosađane, ne obeležava u istom danu uz prisustvo svih onih koji žele da ga obeleže.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin rekao je da je pretnja od fašističkih pojava ponovo aktuelna i da ponovo postoje pojave koje opominju, kako u ovom društvu, regionu, tako i u Evropi.

“Antifašistički jubileji bi iz tog razloga trebalo da budu dostojno obeležavani, kako bi se održalo sećanje na te događaje i na žrtve“, rekao je Vasin.

Racija u južnoj Bačkoj je naziv za pogrom koji su fašisti izvršili nad Jevrejima, Srbima, Romima i drugim stanovnicima, tokom januara 1942. godine.

Racija je sprovedena u Novom Sadu, potom u Šajkaškoj oblasti, odnosno u Čurugu, Gospođincima, Šajkašu, Đurđevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Žablju, kao i u Bečeju, Srbobranu i Temerinu.

U Novom Sadu kej uz Dunav nosi ime Kej žrtava racije, u znak sećanja na žrtve koje su fašisti masovno streljali od 21. do 23. januara 1942. godine a zatim bacali pod led Dunava.

Na tom mestu podignut je bronzani spomenik „Porodica“, visok četiri metra, koji je posvećen žrtvama, a čiji je autor akademski vajar Jovan Soldatović.

Na četiri ploče ispisane su osnovne informacije o tragičnom događaju, a na 66 ploča imena ubijenih.

Pomen žrtvama Novosadske racije grada, SPC i Jevrejske zajednice 

Grad Novi Sad, Eparhija bačka Srpske pravoslavne crkve i Jevrejska opština obeležili su u petak 73. godišnjicu Novosadske racije.

Vrhovni Rabin Srbije Isak Asiel podsetio je prisutne građane i zvanice na priču iz jevrejskog Talmuda o Rabi Akivi, koji se prema predanju u momentu kada je ubijan od strane Rimljana, molio bogu i sačuvao svoju veru do poslednjeg daha.

Paralelu sa ovom pričom povukao je navodeći momente u Drugom svetskom ratu kada su Jevreji bili zatvarani u logore.

“Onog trenutka kada su se Jevreji našli u logoru, oni su bili iza kapija ovog sveta, svet je za njih bio mrtav i nisu mu više pripadali. Bili su potpuno sami i napušteni. Kada su se već našli u takvoj situaciji bili su suočeni sa poslednjim izborom, a to je voleti Boga svom dušom u trenutku kada je on uzima”, kazao je Asiel.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da Racija opominje do kakve tragedije može dovesti netrpeljivost prema drugačijoj naciji ili veri.

Tu tamnu stranicu u istoriji našeg grada nikada nećemo zaboraviti i ona nas obavezuje da budućim naraštajima usadimo ideju mira, kako se strašna vremena nikada ne bi vratila”, rekao je Vučević.

Bački episkop SPC Irinej služio je crkveni pomen žrtvama.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga