Ponovo odloženo suđenje Goranu Davidoviću

Suđenje vođi "Nacionalnog stroja" Goranu Davidoviću i još sedmorici članova te organizacije, koje je trebalo da bude održano početkom naredne sedmice, odloženo je po četvrti put

20. juna 2010

Suđenje vođi „Nacionalnog stroja“ Goranu Davidoviću i još sedmorici članova te organizacije, koje je trebalo da bude održano početkom naredne sedmice, odloženo je po četvrti put.
Sudi im se zbog napada na učesnike antifašističkog protesta 7. oktobra 2007. godine u blizini Doma Vojske. Davidović je optužen za izazivanje nacionalne i rasne mržnje, kao i još jedan okrivljeni, dok se ostala šestorica terete za nasilničko ponašanje.
Po navodima optužnice, do incidenta je došlo u trenutku kada su učesnici antifašističkog skupa prolazili Dunavskom ulicom pored zgrade Doma Vojske gde je bila grupa „strojevaca“. Nekoliko njih je podizalo ruke u nacistički pozdrav, a došlo je i do gađanja kamenicama pa je nekoliko ljudi povređeno.
Pripadnicima „Nacionalnog stroja“ na dan incidenta bilo je zabranjeno javno okupljanje.

Nakon bekstva vraćen u Srbiju

Davidović se od aprila nalazi na izdržavanju jednogodišnje zatvorske kazne, takođe zbog izazivanja nacionalne mržnje, prilikom upada na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu 2005. godine. On je prethodno, kako bi izbegao zatvor, prvo pobegao u Italiju, gde je uhapšen, ali je tokom postupka izručenja pobegao u Nemačku, odakle je izručen u aprilu.

Pospiš priznao krivicu

Pripadnik „Nacionalnog stroja“ Dolf Pospiš u međuvremenu je priznao krivicu za napad na antifašiste 2007. godine. On je osuđen na 16 meseci zatvora zbog izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje, kao i nasilničkog ponašanja.

(021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga