- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Ponovo blokade na severu Kosova

Kolona vozila Kfora zaustavljena je večeras, oko 22. 15 časova, u Zvečanu. Nekoliko teretnih kamiona i autobusa preprečili su put koloni Kforovih vozila u kojoj se nalazi oko 20 oklopnih vozila, kamiona, džipova, sa vojnicima nemačkog kontingenta međunarodnih snaga.
Ova kolona je imala nameru da preko Zvečana ide prema Leposaviću, odnosno prema administrativnom prelazu Jarinje.
Vojnici Kfora, kako prenose agencije razgovaraju sa lokalnim Srbima, a na licu mesta se nalaze i pripadnici Kosovske policijske službe.
Situacija je mirna, ali napeta. Saobraćaj između Zvečana i Kosovske Mitrovice u potpunosti je obustavljen.
Prethodno su građani u severnom delu Kosovske Mitrovice postavili barikade na dve lokacije u tom gradu. Šljunak je istovaren na putu između Zvečana i Kosovske Mitrovice, kao i u blizini takozvanog istočnog mosta, gde se saobraćaj obavlja jednom kolovoznom trakom.
Večeras je obnovljena barikada na magistralnom putu Kosovska Mitrovica – Raška, u mestu Rudare.

Srbija upozorava uoči 16. septembra
Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da će od međunarodnih zvaničnika tražiti da spreče pretnje i unilateralne pokušaje Prištine da na prelaze sa Srbijom razmesti carinike Kosova.

„Za nas je posebno zabrinjavajuće to što su oni koji su spremni na ovakve unilateralne akcije spremni da to učine uz upotrebu sile“, rekao je predsednik Srbije. On je dodao da je Priština, i oni koji je podržavaju, odgovorna za razvoj situacije na Kosovu. Tadić je ocenio da razmeštanje kosovskih carinika na administrativne prelaze ne doprinosi miru.
„Na vreme šaljem poruku da nećemo prihvatiti takvo rešenje ni pod kakvim pritiscima“, kazao je predsednik Srbije.
Tadić je naveo da to što je Srbija obaveštena o takvim namerama Prištine o uspostavljanju novog režima na administrativnim prelazima ne znači da prihvata takve namere.
„Učinićemo sve da do toga ne dođe, ali moramo da upozorimo međunarodne institucije da, ako do toga dođe, one preuzimaju odgovornost za sve eventualne konsekvence“, poručio je on.
„Sve međunarodne predstavnike koji se igraju sa mirom i životima ljudi, donošenjem neodgovornih odluka, ne mogu da razumem – to je vrhunska neodgovornost i opasno, i zato ćemo kroz sve međunarodne institucije preduzeti sve mere da se ta namera zaustavi“, najavio je Tadić.
Upitan kako to da Beograd priznaje carinske pečate Kosova, a ne prihvata carinike iz Prištine na administrativnim prelazima, Tadić je naveo da UNMIK garantuje neutralnost pečata.
(agencije)

Podelite ovu stranicu!