Ponižavanje novinara i ubijanje jednog medija

NUNS i NDNV protestuju zbog izbora direktora i nastavka ponižavanja novinara na Radio Subotici

17. jul 2014

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine oštro su protestovali zbog odluke subotičke skupštine da produži mandat vd direktoru Radio Subotice Ljubiši Stepanoviću i pored javnog protesta novinara i novinarskih organizacija zbog načina na koji je vodio ovu kuću u prethodnom periodu, a „koji je podrazumevao čitav niz nezakonitosti i nepravilnosti u radu“.

NUNS i NDNV su upozorili javnost da se „ponižavanje novinara u ovoj medijskoj kući, onih novinara koji su javno protestovali protiv Stepanovića, i dalje nastavlja nesmanjenim intenzitetom, sa očiglednim ciljem da se ovaj medij u potpunosti stavi u propagandnu službu partija na vlasti i marginalizuju ili uklone oni novinari koji ne pristaju da krše profesionalne novinarske standarde i budu puki izvršioci naredbi“.

radio subotica

Ponižavanje novinara se nastavlja

„Podsećamo da su predstavnici subotičke gradske vlasti ignorisali dosadašnje apele novinara i naših udruženja, između ostalog i naše otvoreno pismo gradonačelniku Subotice Jeneu Maglaiju. Oni očigledno veruju u svoju beskrajnu političku moć“, smatraju novinarska udruženja i pozivaju subotičke i druge organizacije civilnog društva, kao i nezavisne intelektualce, da dignu glas zbog „stanja u ovom javnom preduzeću, odnosno da ne posmatraju mirno kako moćnici cinično, naočigled javnosti, guše medijske slobode i profesionalna i radna prava novinara, ali i uništavaju ovu medijsku kuću“.

„Radio Subotica je primer da departizacija i stručnost jesu samo floskule koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću i praksom postavljanja partijskih kadrova na mesta u javnim preduzećima. Ljubiša Stepanović, kao kadar SPS-a, postavljen je na mesto direktora i pored toga što nikada nije bio direktor/menadžer bilo kojeg medija. Na mesto predsednika Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća protivzakonito i protivno statutu ove kuće izabran je takođe SPS-ovac Mirko Zinaić, penzionisani pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova, a za glavnu i odgovornu urednicu programa na srpskom jeziku imenovana je osoba koja nema niti dana radnog iskustva u elektronskim medijima. Šta je ovo ako ne drastično kršenje zakona i urušavanje jednog medija?“, navodi se u saopštenju.

NUNS i NDNV su ponovili da pružaju punu podršku svojim kolegama, kao i da o svim događajima redovno obaveštavaju domaće i međunarodne organizacije i institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava i medijskih sloboda.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga