Poništen doktorat mađarskog predsednika Pala Šmita

Mađarski predsednik rekao je ranije da "ni za trenutak" nije pomislio da podnese ostavku zbog skandala oko njegovog doktorata

29. mar 2012

Mađarski univerzitet Zemelvajs odlučio je danas da poništi doktorat predsednika države Pala Šmita iz 1992. godine, pošto je utvrđeno da je veći deo njegove doktorske teze pokraden od drugih autora.

Rektor Univerziteta Zemelvajs Tivadar Tulašaj izjavio je da je Senat tog univerziteta glasao sa 33 prema četiri da se poništi doktorat Pala Šmita, koji je za tezu imao razvoj modernih Olimpijskih igara.

U obrazloženju se navodi da je doktorat poništen jer ne zadovoljava profesionalne i etičke kriterijume naučnog rada.

„Univerzitet osuđuje kršenje naučnih normi i to sankcioniše u skladu sa mogućnostima koje predviđa zakon“, rekao je rektor Tulašaj.

Šmit je osvojio dva zlata u mačevanju na Olimpijskim igrama 1968. i 1972. godine, a od 1983. godine je član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Do danas je imao zvanje doktora za fizičko obrazovanje.

Mađarski predsednik, čija politička uloga je uglavnom ceremonijalna jer glavnu vlast u zemlji ima vlada i premijer, rekao je ranije da „ni za trenutak“ nije pomislio da podnese ostavku zbog skandala oko njegovog doktorata.

(Beta-AP)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga